Mysteriet er løst: Sådan fik Mars sine måner
Kilde: 
05 juli 2016

Hvordan Mars endte op med sine to små måner, Phobos og Deimos, har været et mysterium siden månerne blev opdaget i 1877. Men nu har forskerne fundet svaret: Månerne er dannet af resterne fra en gigantisk kollision mellem Mars og en protoplanet. Det skriver news.cnrs.fr.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Nature Geoscience.

Franske, belgiske og japanske eksperter har samlet deres ekspertise i astrofysik, matematik og datalogi og skabt komplekse modeller, der ved hjælp af en række hydrodynamiske og numeriske simuleringer kunne genskabe rækkefølgen af tidligere begivenheder.

»Et kæmpe problem har været at forklare, hvorfor en gigantisk kollision med Mars har dannet to måner, der er så forskellige fra vores egen måne, som også blev dannet ved en lignende kollision,« siger medforfatter til studiet Sébastien Charnoz fra Université Paris Diderot i Frankrig ifølge news.cnrs.fr.

Studiet viste, at Mars for 4-4,5 milliarder år siden kolliderede med en protoplanet, der er en tredjedel af Mars’ størrelse. Klippestykker akkumulerede rundt om Mars i en lang ring, der ligner en af Saturns ringe. Inde i denne ring blev en enorm måne tusind gange større end Phobos gradvist dannet, og den er senere forsvundet igen. 

Grunden til, at Jordens og Mars’ måner har endt med at være så forskellige, er ifølge det nye studie, at planeterne har forskellige rotationshastigheder. Forskerne peger på, at det tog Jorden mindre end fire timer at spinde om sin egen akse, mens Mars roterede meget langsomt over en periode på 24 timer, da kollisionerne skete.

Resultaterne af denne forskel er, at Jorden beholdt en enkelt stor måne, mens rester fra kollisionen med Mars samlede sig til et dusin mindre måner sammen med en større ledsager.

Efterhånden har Mars’ tidevand på grund af planetens langsomme rotation gjort, at de fleste måner, inklusiv den største af dem, er faldet tilbage på planetens overflade og kun har efterladt de to fjerneste måner: Phobos and Deimos.

Jordens hurtige rotation har derimod skubbet dens måne længere væk. I fremtidige studier planlægger forskerholdet at undersøge Phobos og Deimos’ langsigtede dynamik.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.