Myrer slubrer væske fra deres egne numser som beskyttelse mod bakterier
Myrer Myresyre Forskning

I et forsøg med 'tømrer-myrer', har forskere opdaget, at myrer desinficerer deres føde på en noget bemærkselsværdig måde, inden de indtager den. (Foto: Simon Tragust/Martin Luther University).

I et forsøg med 'tømrer-myrer', har forskere opdaget, at myrer desinficerer deres føde på en noget bemærkselsværdig måde, inden de indtager den. (Foto: Simon Tragust/Martin Luther University).

Kilde: 
05 november 2020

Forskere har opdaget en interessant opførsel blandt myrer:

Hver gang en myre skal til at indtage sin føde eller drikke vand, renser den først sine numsekirtler og slubrer den væske, der kommer ud.

Da zoologen Simon Tragust og hans kollegaer fra Martin Luther University i Tyskland observerede dette, vakte det deres nysgerrighed, og de besluttede sig for at undersøge det.

Under et forsøg med de såkaldte ’Florida tømrer-myrer’ (Camponotus floridanus) gav forskerne først myrerne lov til at indtage føde, hvorefter forskerne stoppede myrernes bevægelser ved hjælp af is.

Når myrer bliver for kolde, stopper de med at bevæge sig, men de får det normalt igen efter at blive varmet op.

Mens myrerne var ubevægelige, tog forskerne en prøve af PH-niveauet i insekternes fordøjelsessystem.

Forskerne fandt ud af, at mængden af syre i myrerne faldt, når de ikke var i stand til at indtage den giftige ’myresyre’ – også kendt som methansyre (HCOOH), der kommer fra acidoporen.

Det skriver ScienceAlert.

Acidoporen er en rund åbning placeret på myrens mave, der er forbundet med den bagerste ende af myren, hvor myresyre bliver dannet.

’Tømrer-myrer’ bruger giften både til at uskadeliggøre føde, men også til at forsvare sig selv mod fjender.

Ligesom mennesker ser det ud til, at myrer også bruger giften som et desinficerende hjælpemiddel.

Forskere ved i forvejen, at myrer bruger ’myresyre’ til at holde deres reder rene og vaske deres afkom med.

Med det nye studie ved man nu også, at myrer ’gør deres føde ren’ inden indtagelse.

»Adgangen til gift inden fødeindtagelse øger chancen for overlevelse hos myrer, der renser deres føde, så det ikke er inficeret med patogener,« skriver forskerne i studiet.

Studiet er blevet publiceret i eLife.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.