Myrepindsvin blæser snotbobler for at afkøle kroppen
Myrepindsvin tachyglossus aculeatus infrarødt foto

Et infrarødt fotografi af pindsvinet viser, at de køligste steder på kroppen, som er blå, også omfattter dens snude. (Foto: Christine Cooper)

Et infrarødt fotografi af pindsvinet viser, at de køligste steder på kroppen, som er blå, også omfattter dens snude. (Foto: Christine Cooper)

Kilde: 
19 januar 2023

Nød lærer nøgen kvinde at spinde, lyder et gammelt ordsprog, og det kan der være noget sandhed i på en varm dag i Australiens ødemark. Forskerne har nemlig fundet frem til en overraskende adfærd hos myrepindsvin, der gør dem i stand til at køle kroppen.

Det viser et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters, skriver ScienceAlert.

Koalaen krammer eukalyptustræets kølige grene, vombatten gemmer sig i sin jordgrav, kænguruen spytter på sine håndled for at køle sine blodkar - og tættere på kysten tisser sælen på sine luffer. 

Anderledes ser det ud for det kortnæbbede myrepindsvin (tachyglossus aculeatus), der hverken sveder, gisper, slikker eller sågar tisser på sig selv.

Istedet blæser myrepindsvinet snotbobler, som brister over dens snude. De kølende dråber lander på snuden og køler et underliggende netværk af blodkar, der sænker dens kropstemperatur.

Det kortsnudede myrepindsvin (Tachyglossus aculeatus)

Det kortsnudede myrepindsvin (Tachyglossus aculeatus) er vidt udbredt i Australien og de omkringliggende øer, bl.a. Tasmanien og Ny Guinea. Kropslængden er op til 53 cm, mens halen er 9 cm lang. Karakteristisk er den lange rørformede snude med en ganske lille mund. Myrepindsvinet lever hovedsagelig af termitter og myrer. (Foto: Shutterstock. Tekst: Lex.dk)

Det har længe undret forskere, hvordan myrepindsvin overlever i områder med ekstrem varme. Tidligere laboratorieforsøg har nemlig vist, at de ikke bør kunne overleve i over 35 grader, og i Australien kan sommerdage byde på 40-50 graders varme.

Men forskere fra Curtis University i Australien fandt svaret ved at bruge et infrarødt kamera, der kan fotografere varme, til at tage temperaturen på 124 myrepindsvin mindst en gang om måneden i løbet af et år. De målte også dyrenes omgivelser, og selvom der var varmeforskelle i vejret, forblev deres kropstemperatur under 30 grader. 

Forskningen er baseret på kortnæbbede myrepindsvin, men det kan være, at andre pindsvinearter er lige så snusfornuftige.

les

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.