Mutant-krebs har klonet sig selv i 25 år
Kilde: 
09 februar 2018

For 25 år siden eksisterede den ikke, og nu er den overalt.

En enkelt – men meget drastisk – mutation hos en krebs skabte marmorkrebsen, og siden da har den så at sige skabt sig selv.

Forskere fra German Cancer Research Center har, med biolog Frank Lyko i spidsen, brugt fem år på at kortlægge krebsens arvemasse, og de giver nu et bud på, hvordan den selvklonende mutant-krebs er opstået. Det skriver New York Times.

Marmorkrebsen er stadig et populært kæledyr. Den store spredning begyndte sandsynligvis også, da tyske akvarie-entusiaster fik øjnene op for dyret. Dens størrelse og hurtige formering kom imidlertid bag på mange, der endte med at sætte krebsen ud i den nærmeste sø – i dag har den spredt sig til hele Europa, Japan og Madagascar. (Video: Igor Kanshyn)

Det skete muligvis, da to krebs, af en anden art, parrede sig. Den ene havde en muteret kønscelle – det har enten været en sæd- eller ægcelle – hvor der i stedet for den normale enkelte kopi af kromosomer var to.

I det nye afkom fusionerede kønscellerne, og den nye marmorkrebs endte med tre kopier af hvert kromosom i stedet for to.

I praksis betyder det, at marmorkrebsen, der trives ret godt, kan reproducere sig selv. Hun lægger afsindigt mange æg, der alle bliver til hun-krebs, og de fortsætter så med at lægge æg og få endnu flere hun-krebs.

Alle er de kloner med tre sæt kromosomer, som den allerførste marmorkrebs.

Det er muligvis første gang, at en arts arvemasse er blevet kortlagt, så kort tid efter, at den er opstået som art.

Studiet er publiceret i Nature Ecology and Evolution.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.