Museforsøg afslører: Det sker i hjernen ved afhængighed af stoffer
Stofmisbrug leder til permanente ændringer i hjernen, viser forsøg med mus. Her fortæller en førende forsker på området om, hvad disse ændringer i hjernen består af, og hvordan vi muligvis kan regulere dem og derved behandle stofmisbrug.

Når musen trykker på knappen, lyser det blå lys i dens 'antenne', og dopamin-neuronerne aktiveres. Eksperimentet viser, at musene bliver afhængige af at trykke på knappen modtage mere dopamin. På samme måde fungerer dopaminstimulerende stoffer som kokain i menneskers hjerner. (Video: ScienceNordic)

Når musen trykker på knappen, lyser det blå lys i dens 'antenne', og dopamin-neuronerne aktiveres. Eksperimentet viser, at musene bliver afhængige af at trykke på knappen modtage mere dopamin. På samme måde fungerer dopaminstimulerende stoffer som kokain i menneskers hjerner. (Video: ScienceNordic)

Opdatering 22. marts 2022: Videoerne omtalt i denne artikel er desværre ikke tilgængelige længere. Se eventuelt dette studie, der indeholder en lignende video.

Indtag af euforiserende stoffer som kokain fører til langvarige ændringer i de neuroner, der producerer dopamin. Dette leder til en afhængighed, der er svær at komme af med - selv lang tid efter, at man er stoppet med at tage stoffer.

Dopamin - hjernens glædestof

Dopamin er en neurotransmitter i hjernen, som spiller en afgørende rolle for indlæring, styring af bevægelser, tankevirksomhed og hukommelse.

Stofmisbrugere bliver ikke lige så påvirket af dopamin som andre mennesker, da indtag af stoffer fører til en nedsættelse af hjernens produktion af dopamin.

De skal derfor bruge mere og mere af deres dopaminstimulerende stof for at kunne føle velbehag, hvilket leder til afhængighed.

Det var Christian Lüscher den første til at påvise. Han er professor i neurologi ved Université de Genéve i Schweiz.

I videoen øverst ses det forsøg med mus, der har givet ham indsigtsfuld viden i neurobiologien bag afhængighed.

Nederst i artiklen ses hele videoen fra den store hjerneforskningskonference FENS i Bella Center i juli 2016, hvor du kan høre Christian Lüscher fortælle om sin forskning.

Mus ville have mere og mere dopamin

I museeksperimentet har musene en knap, de kan trykke på, når de har lyst.

Når de trykker på knappen, bliver deres dopamin-neuroner aktiveret ved hjælp af en speciel optisk sensor, som kontrollerer de specifikke neuroner i hjernen.

Musene viser hurtigt tegn på afhængighed. De bliver ved med at hive i håndtaget for at få mere og mere dopamin.

»Hvis vi efter to timer ikke tog dem ud af buret og ikke lod dem spise og drikke, ville de nok dø hurtigt, men meget lykkeligt,« siger Christian Lüscher i videoen i bunden af artiklen.

LÆS OGSÅ: Stofmisbrug: Måden, vi indtager stoffer, afgør, hvor afhængige vi bliver

Men hvad er det egentlig for et system i hjernen, der aktiveres, når musen bliver afhængig af at trykke på knappen?

Tre mekanismer, der fører til afhængighed

»Det hele begynder, når afhængighedsskabende stoffer aktiverer et bestemt system i hjernen, som hedder det mesolimbiske system,« forklarer Christian Lüscher i videoen.

Hjernens mesolimbiske system er det, der frigører dopamin i hjernens VTA-område (Ventral Tegmental Area). Ethvert stof (for eksempel nikotin, kokain eller heorin) er rettet mod forskellige cellulære processer i denne del af hjernen.

Christian Lüscher har ved hjælp af museforsøgene identificeret tre cellulære mekanismer, der fører til øget dopamin og derved afhængighed:

  1. En direkte effekt på dopamin-neuronerne, der øger dopaminen. Det gælder eksempelvis nikotin.
  2. En indirekte effekt på dopamin-neuronerne, der øger dopaminen. Det gælder eksempelvis kokain, amfetamin og ecstasy.
  3. En indirekte effekt på GABA-neuronerne, der øger dopaminen. Det gælder eksempelvis Opium og Canabis.

LÆS OGSÅ: Vores indlæring er i hænderne på dopamin​

Forskerne har ikke bare identificeret, hvad der fører til afhængighed. De har også identificeret det spor, der efterlades i hjernen efter afhængigheden, som fører til langvarige ændringer i hjernen. Selvom man stopper med at tage stoffer i lang nok tid til, at stofferne er helt ude af systemet, vil man altså stadig kunne se, at stofferne har påvirket hjernen.

Omvending af den skade, stofferne har gjort på hjernen

Christian Lüscher og hans team har brugt mange år på at identificere de mekanismer, der er ansvarlige for de langvarige, synapsiske ændringer i hjernen.

Nu undersøger de, hvordan man med metoden 'deep brain stimulation' kan omvende disse ændringer - altså fjerne den skade, som stofferne har gjort på hjernen.

»I løbet af de seneste tre til fire år er vi begyndt at etablere en række translationel forskning, hvor vi tror på, at dyb hjernestimulation kan være en teknik, der tillader os at blande os meget specifikt i de kredsløb, der er vigtige for motiveret adfærd og stofafhængighed,« siger han.

Sidste år publicerede Christian Lüscher og hans kollegaer et studie, hvor de gennem eksperimenter med mus viste, at det var muligt at omvende bestemte former for langvarige virkninger i musenes hjerner.

»Vi kan tage det her et meget længere stykke, og det kan lede til nye former for dyb hjernestimulation, som vi kan bruge hos mennesker,« afslutter han.

LÆS OGSÅ: Ny opdagelse giver håb om behandling mod kokain-afhængighed

Se Christian Lüschers fulde præsentation fra hjerneforskningskonferencen FENS i Bella Center her:

Christian Lüscher var den første til at påvise, at euforiserende stoffer som kokain fører til permanente ændringer i hjernen. (Video: ScienceNordic)

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk