Murmeldyrets sidste skrig og vaskebjørnens unikke hule: Årets flotteste naturfotos er kåret
Fotografer har også fanget antiloper i sneen og verdens mest ensomme jaguar. Klik på galleriet, og nyd en række af årets mest betagende naturfotografier.

Murmeldyret, der lever i Qilianbjergene i Kina, er for kort tid siden vågnet fra sit seks måneder lange vinterhi. Og selvom det tidligere har spottet, at der lurer en ræv et sted derude, så er det nødt til at tage chancen og forlade sine unger for at lede efter føde. 

Resultatet af denne beslutning, som kan ses foroven, virker mest af alt som et komisk højdepunkt taget ud af en tegnefilm. Men samtidig fanger dette skæbnesvangre øjeblik også den barskhed, der ulmer i vores natur.

Og det er åbenbart noget, som taler til os. I hvert fald vandt fotografiet, der er taget af den kinesiske fotograf Yongqing Bao, hovedprisen ved dette års ‘Wildlife Photographer of the Year’ konkurrence, da vinderne blev offentliggjort 15. oktober.

LÆS OGSÅ: Årets bedste naturfoto 2017 sætter fokus på tragisk krybskytteri

Plads til lidt af hvert

Konkurrencen, hvor de bedste fotografier af vores planets rige flora og fauna fejres, bliver hvert år afholdt af Natural History Museum i London.

Mere end 50.000 fotografier var i år blevet sendt ind til konkurrencen, der udpeger vinderfotografier i en række forskellige kategorier. 

Fotografierne afbilleder skønne, dramatiske og barske motiver fra alle afkroge af vores natur, og der indgår sågar også et par billeder fra byens betonjungle.

Alt fra close-up billeder af bittesmå edderkopper til store forsamlinger af antiloper, der vandrer igennem en sneklædt ørken, er repræsenteret i konkurrencen.

Fælles for de fleste af billederne er dog, at der ligger et massivt benarbejde bag dem. Fotografer har i mange tilfælde ligget på lur i månedsvis på jagt efter det perfekte knips, som kan tage flere års planlægning.

Så klik dig igennem galleriet i toppen af artiklen og se et udvalg af de allerbedste naturfotografier - samt et par af dem, der var lige ved at klare skærene.

LÆS OGSÅ: Årets flotteste naturfotos 2016: Sød orangutang og glubsk leopard

LÆS OGSÅ: Komodovaraner i kamp: Videnskabens bedste billeder i 2015

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk