‘MRI-skanning’ af Nordsøen afslører spektakulære billeder af landskab fra istiden
kanaler nordsøen undergrunden 3d

Nærbillede af en af kanalerne i Nordsøen (Foto: James Kirkham)

Nærbillede af en af kanalerne i Nordsøen (Foto: James Kirkham)

13 september 2021

Det er for nyligt lykkedes forskere fra University of Cambridge at skabe et utroligt detaljeret billede af landskaberne under Nordsøen.

Ved at bruge ny teknologi, der bruger mange af de samme principper fra MRI-skanning, har forskerne blandt andet formået at skabe detaljerede modeller af nogle gigantiske kanaler på havbunden, der hver især er flere 100 meter brede.

Det skriver British Antarctic Survey.

De spektakulære billeder af landskaberne er blevet produceret ved at bruge såkaldt ‘tredimensionel seismisk refleksionsteknologi’.

Princippet bag metoden er at bruge lydbølger til at skabe detaljerede, tredimensionelle modeller, og det fungerer i høj grad, ligesom når man bruger en MRI-skanner til at lave billeder af organer og strukturer i en krop.

Teknologien kan skabe billeder af detaljer på helt ned til et par meters størrelse, selvom det er begravet under flere 100 meter bundfald, og det er ifølge hovedforfatteren bag studiet, James Kirkham, der er ph.d.-studerende på University of Cambridge, vigtigt for fremtidig forskning.

»De her kanalers oprindelse og skabelse har været et mysterium i over et århundrede. Den her opdagelse vil hjælpe os til bedre at forstå gletsjeres tilbagetrækning i Antarktis og Grønland,« siger James Kirkham.

kanaler nordsøen undergrunden 3d sammenligning

Hvis man sammenligner den nye (t.h.) og gamle teknologi (t.v.) til kortlægning af undergrunden i Nordsøen, bliver det tydeligere, hvor revolutionerende den nye teknologi egentlig er (Skanning: James Kirkham)

Selvom man har kendt til de gigantiske underjordiske kanaler i Nordsøen i lang tid - blandt andet ved brug af ældre tredimensionel refleksionsteknologi - er det første gang, at man har formået at lave så detaljerede billeder af dem.

Den exceptionelle detaljegrad afslører, hvordan isen interagerede med kanalerne, da de blev formet, og det har givet forskerne en mulighed for at rekonstruere, hvordan datidens indlandsis opførte sig, da den trak sig tilbage fra Europa og Nordsøen.

Strukturerne på billedet giver desuden forskerne en nøgle til at forstå, hvordan en indlandsis reagerer på et klima, der bliver varmere.

»Det er meget svært at observere, hvad der foregår under isen, specielt hvordan vand og bundfald, der flytter sig, påvirker indlandsisens udvikling. Det er derfor ekstremt relevant og aktuelt at bruge de her kanaler fra istiden til at prøve at forstå, hvordan is vil blive påvirket af det varmere klima,« siger Kelly Hogan, der er medforfatter på studiet.

kort nordsøen kanaler underjordisk

Kort over Nordsøen. Her kan man se, hvordan de nu begravede kanaler fordeler sig, samt hvor den seneste indlandsis, der dækkede Storbritannien, var henne (Foto: James Kirkham)

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.