Mød 'gletsjer-mus': Mystiske moskugler bevæger sig, men ingen ved hvorfor

Synet her fik forskerne til at undre sig over, hvad der mon får de grønne kugler til at bevæge sig. (Foto: Tim Bartholomaus)

Synet her fik forskerne til at undre sig over, hvad der mon får de grønne kugler til at bevæge sig. (Foto: Tim Bartholomaus)

Kilde: 
25 maj 2020

På nogle gletsjere rundt omkring i verden kan man finde grønne samlinger af mos. Det er i sig selv lidt af et syn, men nogle af disse moskugler er endnu mere utrolige.

De bevæger sig nemlig. Ikke bare tilfældigt, men i samme retning og med samme fart. Det skriver det amerikanske medie NPR.

De grønne kugler af mos bliver kaldt gletsjer-mus, og et nyt studie, der undersøger dem, fortæller, at man mener, det sjældne fænomen opstår fra urenheder på isens overflade.

Gletsjer-musene bevæger sig faktisk en hel del – op til et par centimeter om dagen ifølge Tim Bartholomaus, som er glaciolog ved University of Idaho og en af forskerne bag studiet.

Bartholomaus var meget forundret, da han første gang stødte på fænomenet tilbage i 2006.

»De er ikke fastgjort til noget – de ligger bare på isen,« siger han ifølge NPR.

Sophie Gilbert, der er dyrelivsøkolog ved University og Idaho og medforfatter til studiet, fortæller, at det er nødvendigt for gletsjer-musenes overlevelse, at de bevæger sig, fordi hele overfladen har brug for at være eksponeret for sollys i perioder.

Gletsjer-musene kan blive op til seks år gamle og bevæger sig ifølge Bartholomaus på samme måde, som en fugleflok eller fiskestime gør det. Men forskerne kan ifølge NPR ikke finde ud af hvorfor, selvom man har kendt til mysteriet siden 1950’erne.

Man har undersøgt, om det kunne være vind eller Solen, der får 'musene' til at bevæge sig. Forskere har også haft en teori om, at moskuglerne beskytter isen nedenunder fra at smelte, og at de på et tidspunkt ville falde af. 

Men ingen har endnu formået rigtigt at komme til bunds i mysteriet om mos-kuglerne.

 

Her kan du se fantasifulde, private optagelser af moskugler fra adskillige vinkler og stillinger. Bemærk, at videoen ikke viser kuglernes naturlige bevægelse. (Video: Jenna Zechmann)

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.