Meteorsværmen Perseiderne leverer snart op mod 100 stjerneskud i timen
I august begynder nætterne igen rigtigt at blive mørkere, og det giver rig mulighed for at se stjerneskud under meteorsværmen Perseiderne.
perseiderne meteorsværm stjerneskud nymåne

Kig mod nord/nordøst - hvis du kan finde Nordstjernen og Cassiopeia, ligger stjernebilledet Perseus omtrent nedenunder. Det er cirka heromkring, at de fleste stjerneskud udspringer fra. (Grafik: Videnskab.dk)

Kig mod nord/nordøst - hvis du kan finde Nordstjernen og Cassiopeia, ligger stjernebilledet Perseus omtrent nedenunder. Det er cirka heromkring, at de fleste stjerneskud udspringer fra. (Grafik: Videnskab.dk)

I Danmark slutter de lyse nætter omkring 7. august – den præcise dato afhænger af, hvor i Danmark du bor. Jo længere nordpå du befinder dig, desto længere vil de lyse nætter vare.

Og mens det bliver mørkere, bliver det også for alvor tid til stjerneskud.

Perseiderne, der er årets største meteorsværm, topper nemlig snart. I år kan du under optimale forhold se omkring 100 stjerneskud i timen ved maksimum natten mellem 12. og 13. august.

Under almindelige forhold med begrænset udsyn og lys fra byen vil man ikke kunne se alle 100, men der vil stadig være rigtig god mulighed for at se en masse eksempler på naturens eget festfyrværkeri.

Det er resterne af kometen Swift-Tuttle, vi ser som lysende spor på himlen, når resterne møder Jordens atmosfære og brænder op. Perseiderne er kendt for at have mange store meteorer og ildkugler. 

Det er nymåne 11. august, og derfor er vi fri for Månens forstyrrende lys under maksimum.

Først i august kan du også være heldig at få et glimt af en anden meteorsværm, Delta-Aquariderne. Den havde maksimum 30. juli, men er aktiv helt til 23. august. Delta-Aquariderne er svagere og udspringer fra stjernebillede Vandmanden. 

Når du er ude at kigge på meteorsværme, er det en god idé at forberede dig godt. Tag et tæppe med som underlag og eventuelt puder, for meget af tiden går med at kigge opad. Selvom nætterne er varme, så medbring ekstra tøj eller tæpper, for varmen forsvinder hurtigt, når der er stjerneklart.

Hvis du vil forberede dig ekstra godt, eller bare vide mere om stjerneskud, så kan du komme til foredrag om meteorsværme på Tycho Brahe Planetariet 9. august.

Kig også efter sommertrekanten

Enden på de lyse nætter giver også mulighed for at nyde nogle af sommerens stjernebilleder og asterismer.

Sommertrekanten er en af de mest fremtrædende stjernegrupper på sommerhimlen og er en asterisme, et genkendeligt mønster på himlen, der ikke er et af de 88 officielle stjernebilleder.

Sommertrekanten dannes af stjernerne Vega i Lyren, Deneb i Svanen og Altair i Ørnen. Den ses mod øst i aftentimerne og er på himlen hele natten i sommermånederne.

Se Jupiter, Saturn og Mars

Du kan også få øje på planeter i august.

Lige efter solnedgang kan Solsystemets største planet, Jupiter, ses mod sydvest. Den står forholdsvis lavt på himlen, men vil lyse klart. Den befinder sig i stjernebilledet Vægten.

Længere mod syd og lidt højere på himlen finder vi Saturn. Den befinder sig i stjernebilledet Skytten.

Lader du blikket vandre mod sydøst finder du den røde planet Mars. Den står forholdsvist lavt på himlen imellem Skytten og Vædderen.

De tre planeter vil stå tydeligt i de første par timer efter solnedgang. Jupiter forsvinder først bag horisonten og senere følger også Saturn og til sidst Mars.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker