Meteorsværmen Leoniderne er over os: Kig op, og se stjerneskud!
Heldigvis er månen næsten ny, og det giver gode vilkår for at se stjerneskuddene.
meteorsværm stjerneskud himlen astronomi stjerner rummet rumfart nasa

Meteorsværmen leoniderne fotograferet i november 2015. (Foto: Malcolm Park/NASA)

Meteorsværmen leoniderne fotograferet i november 2015. (Foto: Malcolm Park/NASA)

Meteorsværmen Leoniderne er aktiv i denne måned eller nærmere bestemt fra 6. til 30. november.

Vi kan forvente at se flest stjerneskud mellem 16. og 17. november, og hvis betingelserne er gode, og vejret er med os, kan man se op mod 15 stjerneskud i timen.  

Fordi det er nymåne den 18. november, er der rigtig gode chancer for også at se nogle af de lidt mere lyssvage stjerneskud, og altså få øje på endnu flere end ellers. Meteorsværmen Leoniderne kan ses på hele himlen, men de kommer især fra området med stjernebilledet Løven.

Løven står først op omkring kl. 23.00 i nordøstlig retning, og den står højst på himlen lige inden solopgang.  Jo højere det såkaldte radieringspunkt – stedet hvor stjerneskuddende udspringer fra – står på himlen, jo flere stjerneskud er der mulighed for at se.

Derfor kan det allerbedst betale sig at holde udkig i de tidlige morgentimer.

Stumper fra Tempel-Tuttle

Hvad er en meteorsværm?

En meteorsværm er en gruppe små meteorider, der rammer Jordens atmosfære. Ved sammenstødet med atmosfæren bliver luften varmet op og begynder at lyse.

En meteorsværm er en samling meteorider, der alle rammer Jordens atmosfære fra en fælles retning. Meteoriderne er rester fra kometer.

Meteorsværme opkaldes ofte efter det stjernebillede, som de ser ud til at udspringe fra. Leoniderne udspringer således fra Løven – Leo.  

Leoniderne er stumper efterladt af kometen 55P/Tempel-Tuttle. Med 33 års mellemrum passerer den gennem de indre dele af Solsystemet og krydser Jordens bane.

Men i dens bane er der kometstumper, og det er dem, vi kan opleve som stjerneskud, når vi kigger på himlen her fra Jorden.

Langt hovedparten af kometstumperne er ganske små – faktisk langt mindre end en centimeter.

Alligevel er de små partikler i stand til at frembringe spor på nattehimlen, der, på grund af meget høj fart, lyser så meget, at de er synlige med det blotte øje nede fra Jordens overflade.

Øg dine chancer for at se stjerneskud

Vejret og stjernebilledet Løvens højde over horisonten er ikke noget, vi kan styre. Der er dog et par ting, som du kan være opmærksom på, hvis du vil øge dine chancer for at se stjerneskud.

  • Find et mørkt sted væk fra byens lys.
  • Stjerneskud kan ses på hele himlen og ikke kun i stjernebilledet Løven.
  • Tjek vejrudsigten. Hvis det er overskyet, kan du ikke se nogen stjerneskud. Der vil ikke kun være stjerneskud natten mellem 16. og 17. november, men også i nætterne før og efter. Hold derfor øje med vejrudsigten.
  • Klæd dig godt på. Det kan være godt at ligge ned på Jorden og kigge op mod himlen. På den måde kan du se et større udsnit af himlen.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker