Meteorstøv afslører det sidste mysterium om dinosaurernes massedød, ifølge nyt studie
Dinosaur Meteor Massedød

Efter at have kigget på meteorstøv mener forskere nu, at de endeligt kan vise, at det var et meteornedslag, der førte til dinosaurnes massedød for 66 millioner år siden. (Illustration: Shutterstock).

Efter at have kigget på meteorstøv mener forskere nu, at de endeligt kan vise, at det var et meteornedslag, der førte til dinosaurnes massedød for 66 millioner år siden. (Illustration: Shutterstock).

Kilde: 
01 marts 2021

For 66 millioner år siden ramte en meteor Jordens overflade, hvilket førte til dinosaurernes undergang.

Meteoren styrtede ned i et område, der den dag i dag er kendt som Chicxulub-krateret, og som ligger på Yucatán-halvøen i Den Mexicanske Golf.

For 50 år siden var det endnu ikke fastlagt, hvorfor 75 procent af alt liv på Jorden forsvandt relativt hurtigt.

Siden da har forskere i mange år samlet en gigantisk mængde data sammen, der med stærk evidens viser, at det var denne meteor, som førte til massedøden blandt dinosaurerne.

Nu bør et nyt studie, ifølge forskerne bag, slå denne hypotese fast med syvtommersøm, skriver ScienceAlert.

Et internationalt forskerhold har analyseret støv fra krateret og sammenlignet det med meteorstøv og fundet frem til, at de kemiske signaturer stemmer overens.

I 1980 kom den første teori om meteorstøv, da den amerikanske fysiker Luis Alvarez og hans søn, geologen Walter Alvarez, publicerede et studie, der viste, at et lag af tyndt støv adskilte de to perioder Kridttiden og Palæogentiden.

Det tynde lag støv kunne ses i stenene ved kraterne og indeholder en usædvanlig høj mængde af grundstoffet iridium, der ikke findes i samme grad i Jordens inderlige lag. Til gengæld findes iridium i meteorer, hvilket betød, at Alvarez-familien var de første til at sætte denne teori ud i verden.

En teori, der nu er blevet bekræftet af det nye studie.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Science Advances.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.