Måske et ildevarslende tegn: Videoer fanger vilde lynglimt fra orkanen Dorians øje

Her kan du se Dakota Smiths video af de vilde lynnedslag i orkanen Dorian. (Video: Okay Let's Science/Dakota Smith).

Her kan du se Dakota Smiths video af de vilde lynnedslag i orkanen Dorian. (Video: Okay Let's Science/Dakota Smith).

Kilde: 
03 september 2019

Orkanen Dorian raserer lige nu Bahamas i Atlanterhavet. 

Den har allerede oversvømmet og ødelagt store dele af Bahamas hovedby, Nassau, og den fortsætter med vindstød på op mod 215 kilometer i timen ifølge National Hurricane Center. 

Et stort antal lynnedslag er også en del af orkanen. Det har fået meteorolog Dakota Smith til at samle satellitdata fra stormen, som viser de blinkende lyn i orkanens øje, i en video. 

Det skriver Science Alert

»Jeg skabte videoen, for at vise hvor vilde orkaner er,« siger Dakota Smith, som arbejder på US National Center for Atmospheric Research, til ScienceAlert. 

Videoen, som er skabt på baggrund af satellitdata fra sidst i august, viser ikke bare de vilde lynglimt i stormen, men den indikerer også, at der potentielt er flere problemer på vej. 

Lynnedslag under en tropisk cyklon, er ikke sjældne, men de vil ofte være i periferien af orkanen. At de fylder så meget i kernen af en orkan i Atlanterhavet, er derfor en ildevarslende indikation. 

»Det betyder normalt, at stormen enten bibeholder eller øger sin styrke,« siger Dakota Smith til mediet. 

LÆS OGSÅ: Tyfoner, cykloner, orkaner... Hvad er forskellen?

Efter Dakota Smiths video har National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) også lavet en video, der viser de mange lynglimt i orkanen. Den kan du se herunder: 

 

 

Dorian var en kategori 5-orkan tidligere på ugen. Den forventes at fortsætte til Florida senere i denne uge. 

Nu er den dog blev degraderet til at være en kategori 4-orkan, hvilket stadig betyder, at den har magten til at få hustage til at flyve af og rive træer op med rode. 

Dorian skønnes ifølge ScienceAlert at være den næstkraftigste orkan, der nogensinde er blevet registreret i Atlanterhavet. 

LÆS OGSÅ: Derfor kan man ikke sprænge en orkan i stykker med en atombombe

LÆS OGSÅ: Forsker: ’En Katrina-orkan vil slå til hvert andet år’

mho

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.