Mennesket ændrede Jordens økosystem allerede for 11.500 år siden
Kilde: 
07 juni 2017

Da de første landbrugssamfund formede sig for mange tusinde år siden, begyndte Jorden også at ændre sig.

Dybdeboringer ved Det Døde Hav i Mellemøsten afslører nemlig, at vi mennesker har påvirket Jorden markant allerede for 11.500 år siden. 

»Vores opdagelser giver en kvantitiv vurdering af begyndelsen på en tydelig menneskelig påvirkning af Jordens geologi og økosystemer,« fortæller forskningschef og leder af Tel Aviv Universitets Geovidenskabelige Institut i Israel, Shmuel Marco, i en pressemeddelelse. 

Det konkluderer han på baggrund af resultaterne fra et stort forskningsprojekt, der har boret 457 meter dybt ned i Det Døde Hav.

Boringerne har givet forskningsholdet adgang til sediment, der er over 220.000 år gammelt. Analyserne af dette afslører, at der findes en sammenhæng i området mellem begyndelsen på de første landbrugssamfund, der er omtrent 11.500 år gamle, og en nedbrydning af jorden fra den tid. 

Sedimentet fra tiden, hvor man begyndte at bosætte sig og dyrke jorden i området, viste sig således at være tre til fire gange finere under sæsonbestemte oversvømmelser, end det tidligere havde været. 

I takt med, at den naturlige plantevækst i området er blevet erstattet med afgrøder, og skovområder er blevet fjernet for at gøre plads til græssende dyr, er jorden og økosystemet begyndt at ændre sig drastisk, vurderer forskerne, der mener, at opdagelserne kan hjælpe os med at tackle den nuværende klimakrise. 

»Den menneskelige påvirkning af naturen skader lige nu hele vores planet. Det er derfor afgørende at forstå de helt fundamentale processer,« fortæller Shmuel Marco i pressemeddelelsen. 

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.