Menneskeskabte klimaforandringer mindst femdobler sandsynligheden for hedebølger i Europa
04 juli 2019

Hedebølger som den, der fejede ind over Frankrig, Spanien og flere andre europæiske lande i juni måned, er blevet mindst fem og måske 100 gange mere sandsynlige på grund af menneskeskabte klimaforandringer.

De europæiske hedebølger er desuden omkring 4 grader varmere end for 100 år siden, og deres intensitet og hyppighed kan overstige det, som klimamodeller forudsiger.

Det har forskere fra World Weather Attribution (WWA) beregnet, skriver WWA i en pressemeddelelse.

»Hvis den observerede udvikling for hedebølger fortsætter, vil en hedebølge som i år være normen i juni, selv hvis Paris-aftalens mål om 2 graders opvarmning bliver nået,« siger en af forskerne bag studiet Geert van Oldenborgh, klimaforsker ved Royal Netherlands Meteorological Institute, til The Guardian.

LÆS OGSÅ: Ugens podcast: Sådan har klimaforandringer påvirket årets hedebølge

Forskerne målte og valgte de tre varmeste dage under hedebølgen i Frankrig og regnede den daglige gennemsnitstemperatur ud.

Ved hjælp af temperaturregistre, der går tilbage til 1901, beregnede de sandsynligheden for en hedebølge i sidste måned og i fortiden. For at vurdere, hvordan klimaforandringer påvirker hedebølger, brugte de klimamodeller. 

I kombination viste forskernes observationer og klimamodeller, at dette års franske hedebølge er mindst fem gange mere sandsynlig. 

Ved kun at tage udgangspunkt i observationerne, lader det til, at hedebølgen er mindst 10 gange, og måske 100 gange mere sandsynlig end for 100 år siden. 

Præcis hvor meget kraftigere hedebølger kan blive i fremtiden, afhænger dog kraftigt af, hvor i Europa du er, lyder det i pressemeddelelsen.

Den nye analyse af den seneste hedebølge er lavet så hurtigt, at den endnu ikke er fagfællebedømt, men den bygger på gennemprøvede metoder, lyder det fra WWA.

LÆS OGSÅ: Hvordan bliver klimaet i år 2050?

LÆS OGSÅ: Hedebølger bliver fire grader varmere​

LÆS OGSÅ: 99,99 procent sikkert, at global opvarmning er menneskeskabt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.