Matematikstudie: Der skal mindst 110 mennesker til for at kolonisere Mars
mars koloni marskoloni matematik mennesker på mars

Hvis det skal lykkes at kolonisere Mars, er det nødvendigt at være mindst 110 mennesker. På den måde vil det være muligt at deles om de mange opgaver og udfordringer, marsmennesker kommer til at stå overfor på den røde, golde planet, ifølge nyt studie. (Illustration: NASA)

Hvis det skal lykkes at kolonisere Mars, er det nødvendigt at være mindst 110 mennesker. På den måde vil det være muligt at deles om de mange opgaver og udfordringer, marsmennesker kommer til at stå overfor på den røde, golde planet, ifølge nyt studie. (Illustration: NASA)

Kilde: 
06 juli 2020

Det er svært at etablere en bæredygtig koloni på Mars.

Hvilket udstyr og værktøj skal der bruges? Hvordan skal man udnytte den røde klodes egne ressourcer? Og hvilke evner må marsmenneskene have?

Et nyt studie peger på, at antallet af Mars-kolonister skal op på 110, hvis det skal lykkes at varetage alle opgaver og undgå at miste vital viden i tilfælde af dødsfald.

Det skriver Universe Today.

Hvis kolonisterne når op over 100, er der ifølge studiet nemlig tilstrækkelig med arbejds- og vidensdeling til, at arbejdsbyrden kan deles mellem flere, og at der er plads til, at nok specialiserer sig indenfor forskellige fag.

Det mener i hvert fald Jean-Marc Salotti, der er matematik-professor ved Bordeaux Institut National Polytechnique i Frankrig.

Han har lavet den matematiske ligning i studiet for, hvor mange kolonister der minimum skal til, for at det kan lykkes at kolonisere en anden planet end den blå, vi kender.

Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports.

marskoloni nasa

Sådan kunne en Mars-koloni måske se ud. (Illustration: NASA)

En ligning kan som bekendt indeholde variable. Salotti oplister to, der er væsentlige for overlevelse på Mars:

1. Naturressourcer på stedet, som kolonisterne kan indsamle og bruge.

2. Produktionskapacitet. Hvor meget kolonisterne må være i stand til at producere (for eksempel værktøj) for at overleve.

Fordi man endnu ikke ved meget om de forhold, potentielle kolonister vil leve under, »[er der] stadig meget lidt forståelse af problemets variable,« siger Salotti ifølge Universe Today.

Salottis model er centreret omkring dét, han kalder for ’the sharing factor’ – delefaktoren.

Har du set filmen ’The Martian’ med Matt Damon fra 2015, kender du til ubekvemheden ved at opretholde sit eget liv på en klode langt fra sit hjem.

I filmen må Damons karakter selv udføre alle rumstationens opgaver.

Salotti foreslår netop 110 kolonister, fordi arbejdsdeling i hans analyse vil gøre det muligt at dele byrden op, hæve produktiviteten og skabe rum for at specialisere sig i vitale Mars-opgaver.

Du kan se mere om, hvad der formentlig venter potentielle kolonister i videoen her: 

I denne video kan du lære mere om, hvad forskerne i øjeblikket mener, man kan forvente at finde på Mars, hvis man altså drømmer om at rykke sine jordrødder op og skifte græsplæner ud med røde sten. (Video: NASA 360)

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.