Mars-robotten Curiosity fanger et panoramabillede i den højeste opløsning nogensinde
Se den fantastiske video i artiklen, og kom med på guidet rundvisning fra Curiositys udsigt over Mars' overflade.
Mars overfladebillede taget af Nasa's Curiosity

NASA’s Curiosity-robot fangede sit bedste panoramabillede af Mars’ overflade mellem 24. november og 1. december 2019. (Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

NASA’s Curiosity-robot fangede sit bedste panoramabillede af Mars’ overflade mellem 24. november og 1. december 2019. (Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

I snart otte år har NASA’s seks-hjulede Mars-robot Curiosity skudt en perlerække af billeder fra den røde planet, som den har sendt hjem til Jorden.

Men det seneste billede overgår alle de andre:

Der er nemlig tale om et detaljeret panoramabillede, som er stykket sammen af mere end tusind billeder, der tilsammen indeholder 1,8 milliarder pixels af Mars’ overflade.

Det er første gang, Curiosity har fanget et panoramabillede i så høj opløsning.

Billederne blev taget ved hjælp af Mars-robottens teleobjektiv i dens såkaldte Mast Camera. Mens et panorama med en lavere opløsning på næsten 650 millioner pixel, der inkluderer Curiosity’s dæk og robotarm, blev taget af et andet kamera på robotten.

Curiosity selfie

Dette selfie-panorama af Curiosity er i en mindre opløsning på 650 millioner pixels. (Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Begge panoramaer viser et område på siden af Mount Sharp kaldet 'Glen Torridon', som Curiosity i øjeblikket udforsker.

Et festmåltid for øjnene

Billederne blev taget mellem 24. november og 1. december 2019, mens missionsteamet holdt Thanksgiving-ferie.

»Mens mange i vores team var hjemme for at nyde kalkunen, producerede Curiosity dette festmåltid for øjnene,« siger Ashwin Vasavada, Curiosity's projektforsker ved NASA's Jet Propulsion Laboratory, der leder Curiosity-missionen, i en pressemeddelelse.

NASA's Curiosity projektforsker Ashwin Vasavada guider denne rundvisning i Curiosity's udsigt over Mars' overflade. (Video: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

For at sikre, at belysningen var ens på alle billeder, tog Curiosity kun billeder mellem middag og klokken 14 lokal Mars-tid hver dag.

Det blev i alt til 6,5 timer i løbet af de fire dage, hvor robotten fangede de mange billeder.  

De efterfølgende måneder er de over tusind billeder blevet samlet til det ene panoramabillede, som du kan se øverst i artiklen.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk