ESA's fartøj ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) har observeret et lysende, grønt skær omkring den røde planet.
Det skriver ESA i en pressemeddelelse.
Det skyldes oxygen og er ellers kun kendt fra én anden planet – nemlig Jorden, hvor det samme fænomen også ofte viser sig som nordlys.
Det grønne skær skyldes, at solstråler kolliderer med atomer og molekyler i luften, hvilket skaber et svagt, grønt lys, ifølge ESA.
Det grønne lys er svært at fange, men astronauterne på den internationale rumstation (ISS) er blevet ret gode til det, som du kan se her:
TGO har svævet omkring den røde planet siden 2016 for at lede efter 'glorien'. Forskerne har i 40 år regnet med, at det ville være der, men det er først nu, de kan påvise skærets eksistens.
»Tidligere observationer havde ikke fanget noget grønt skær omkring Mars, så vi besluttede os for at omstille [TGO's instrumenter] til at pege på ’kanten’ af Mars, ligesom det perspektiv, man ser på billeder af Jorden taget fra den Internationale Rumstation,« siger medforfatter Ann Carine Vandaele fra Institut Royal d'Aéronomie Spatiale de Belgique, Belgien, ifølge ESA.
Her kan du se flere særegne billeder af vores egen planets grønne 'glorie' taget af ISS.
Skæret fra planeters atmosfære kan give forskerne vigtig information om, hvordan de atmosfæriske forhold er på planeten.
»Observationerne på Mars passer med tidligere, teoretiske modeller, men ikke med den faktisk glød, vi har set omkring Jorden […]. Det kan betyde, at der er meget mere for os at lære om, hvordan ilt-atomer opfører sig, hvilket er ekstremt vigtigt for vores forståelse af atom- og kvantefysik,« siger hovedforfatter på studiet, Jean-Claude Gérard fra Université de Liège, Belgien, i pressemeddelelsen.
Studiet af Mars’ glødende atmosfære er publiceret i Nature Astronomy