Mængden af metangas i atmosfæren er steget voldsomt
Kilde: 
12 december 2016

Klimaforskere er bekymrede. Mængden af metangas er nemlig steget voldsomt de sidste år, og det kan have store konsekvenser for klimaet. Det skriver BBC.com.

Metan udgør en mindre del af drivhusgasserne end CO2, men til gengæld har det en større betydning for drivhuseffekten. Over et årti fanger metan 30 gange mere varme i atmosfæren, end CO2 gør. Det gør metan til den største klimasynder efter CO2.

Derfor advarer forskere nu om, at udledningen af metan skal under kontrol – ellers vil indsatsen mod klimaforandringerne være nyttesløse.

»CO2 er stadig det dominerende mål for reduktion med god grund. Men glemmer vi metan, risikerer vi at modregne de gevinster, vi måske får ved at nedbringe CO2-niveauet,«  siger Professor Robert Jackson fra Stanford University til BBC. Han og flere forskerkollegaer har netop skrevet et indlæg i tidsskriftet Environmental Research Letters om emnet.

Metanniveauet ændrede sig stort set ikke mellem 2000 og 2006, men koncentrationen er blevet langt større siden 2007, og i 2014 og 2015 blev stigningen endnu voldsommere. Forskerne ved dog ikke med sikkerhed hvorfor.

»Metan har mange kilder, men skurken bag den skarpe stigning er højst sandsynligt landbruget,«  siger professor Robert Jackson til BBC.

sbl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.