Studie: Mælkevejens centrum rummer måske op til 20.000 sorte huller
Kilde: 
05 april 2018

I kernen af vores galakse findes et kæmpstort, massivt sort hul, der går under navnet 'Sagittarius A*'.

Det har man vidst længe, men nu tyder det på, at hullet ikke er alene.

Mellem 10.000 og 20.000 mindre stellare sorte huller kan hænge i klynger omkring Sagittarius A. Det peger et nyt studie på, skriver Science Alert.

En teori lyder netop, at et massivt sort hul vil være omgivet af mindre sorte huller, men indtil nu har det ikke været muligt for forskere at spore alle dem, der findes i Mælkevejen.
Chuck Hailey, astrofysiker ved Columbia University og hovedforfatter på det nye studie, måtte derfor tage nye metoder i brug, da han og kolleger gik på jagt efter sorte huller.
Med observationer af galaksens kerne, foretaget af NASA-teleskopet Chandra X-ray Observatory, zoomede de ind på det allerinderste af vores galakse.
Isolerede sorte huller er nærmest umulige at finde, men hvis de er i selskab med en stjerne (som de stellare sorte huller er), er det en anden sag.
Når det sorte hul interagerer med stjernen, resulterer det i en form for røntgen-emission, og den kan ses.
Forskerne ledte efter den slags signaler, og tusindvis af sorte huller åbenbarede sig for dem - endda i et område, der kun er 6 lysår bredt.
Til sammenligning kender man kun til omkring 60 sorte huller i hele den 100.000 lysår brede galakse.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.