Madagaskars rige dyreliv er udrydningstruet - vil tage millioner af år at genopbygge

Lemuren er en af de arter, der kun lever på Madagaskar, men ny forskning viser, at øens helt unikke dyreliv er udrydningstruet. (Foto: Shutterstock) 

Lemuren er en af de arter, der kun lever på Madagaskar, men ny forskning viser, at øens helt unikke dyreliv er udrydningstruet. (Foto: Shutterstock) 

Kilde: 
11 januar 2023

Vi forelskede os nok allesammen i Madagaskars rige dyreliv takket være animationsfilmen af samme navn, hvor Mick Øgendahl lagde stemme til giraffen Melman, og Trine Dyrholm til flodhesten Gloria. 

Men det selvsamme dyreliv er i overhængende fare for at blive udryddet. 

Det skriver mediet The Guadian.

90 procent af Madagaskars dyreliv findes ingen andre steder på planeten. Dyrelivet, som er skabt gennem 23 millioner års evolution, risikerer at gå tabt, hvis der ikke handles, skriver forskerne i et nyt studie publiceret i tidsskriftet Nature Communications: 

»Vores resultater viser, at der er en overhængende fare for en udryddelse med store konsekvenser på Madagaskar, medmindre man igangsætter naturbeskyttelse øjeblikkeligt.«

Forskerne skabte et datasæt over Madagaskars pattedyr, både nulevende som uddøde, og dem, de kendte gennem fossilfund. De identificerede 249 arter, og af dem er 30 allerede uddøde, og over 120 af de nulevende 219 pattedyr er udrydningstruede.

Studiet målte, hvor lang tid det vil tage at genskabe den tabte biodiversitet gennem nye evolutionsprocesser.

Yadvinder Malhi, professor i økovidenskab ved University of Oxford i England, var ikke en del af studiet, men udtaler til mediet the Guardian

»Det fascinerende studie viser, at det vil tage millioner af år, før naturlige processer har genopbygget det niveau af biodiversitet, som vi allerede har mistet, men det vil tage ti gange så lang tid, hvis vi også mister de dyr, der i dag er udrydningstruede.«

Madagaskar er på størrelse med Ukraine og ligger ud for Mozambique på Afrikas sydøstlige kyst. Øens rige dyreliv stammer primært fra Afrika, men gennem millioner af år har det udviklet helt unikke arter. 

Øen er især kendt for dyr som lemuren (lemuroidea), fossaen, et kattelignende rovdyr og panterkamæleonen (furcifer pardalis). Derudover er Madagascar blandt andet hjem for en bred vifte af sommerfugle, orkideer og træsorter.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.