Sjældent månefænomen ikke set over USA i 150 år
Hele tre månefænomener vil finde sted på én gang i dag.
måne nasa supermåne blodmåne blå måne fænomener astronomi rummet

En blodmåne – også kaldet en måneformørkelse – fotograferet i 2015. (Foto: NASA/Dominique Dierick)

Opdatering kl. 15:48: Den 'blå superblodmåne' er ved at være overstået, og vi lukker ned for live-optagelsen. Tak for nu!

I dag er lidt af en speciel dag for alle måneentusiaster, og hvis du er bare den mindste smule nysgerrig, når det handler om astronomiske fænomener, bør du også spidse ørerne.

Månen går nemlig helt bananas i dag, og hele tre specielle månefænomener kan ses på én gang. Det er ikke sket siden 1866 – for 152 år siden - over Nordamerika. Andre dele af verden, herunder Danmark, oplevede fænomenet i 1982 - for 36 år siden.

Desværre kan fænomenet ikke ses fra Danmark i denne omgang, men du se live-optagelser af det fra kl. 11.51 nederst i denne artikel.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Blå superblodmåne

Fænomenerne kan samlet kaldes 'blå superblodmåne', og hvis du er skarp på månehændelser, kan du måske regne ud, hvad de tre fænomener er for nogle. Hvis du ikke er, får du dem her:

  1. Blå måne: Den finder sted, når der er fuldmåne to gange indenfor en måned, og på trods af navnet bliver Månen ikke blå. Det sker forholdsvist ofte med 2,7 års mellemrum. 
  2. Supermåne: Når en fuldmåne finder sted, når Månen er allertættest på Jorden. Det får den til at virke større og lyse 14 procent klarere end normalt. Det sker med 14 måneders mellemrum. 
  3. Blodmåne: Kaldes også total måneformørkelse og finder sted, når Månen bevæger sig ind i Jordens skygge og får en rødlig farve. Det sker cirka to gange om året.

Så selv om hvert af de tre fænomener ikke er helt ualmindelige, så er det ganske sjældent, at de sker på samme tid. 

Se med fra kl. 11.51

Den blå superblodmåne kan ses fra det vestlige USA fra 05.51, før Solen står op i dag, og personer i Australien, New Zealand, Mellemøsten, Asien og det østlige Rusland kan se med om aftenen, når Månen står op hos dem. 

Desværre passer det med, at klokken er 11.51 herhjemme, hvor Månen ikke er stået op i Danmark endnu. Den står først op sent i eftermiddag, efter måneformørkelsen er overstået.

Men så kan vi glæde os over, at NASA livestreamer hele begivenheden, som varer omkring fire timer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.