Liv i Jordens tørreste ørken vækker håb om liv på Mars
27 februar 2018

Forskere har fundet liv i Jordens tørreste og mest ubeboelige ørken. Fundet giver håb om, at livsformer også har overlevet på Mars’ overflade.

Det skriver Washington State University i en pressemeddelelse.

De tørreste områder i den sydamerikanske Atacamaørken er det sted på Jorden, der mest minder om det tørre og ugæstfrie klima på Mars.

I Atacamaørknen kan der gå flere årtier uden regn. Ikke desto minder har et internationalt forskerhold fundet levende mikroorgnismer i det tørre ørkensand.

Det vil sige, at ørkenmikroberne kan overleve årtier uden vand. Når et sjældent regnskyl viser sig, vækkes bakterierne til live og reproducerer sig.

Klimaet på den røde planet er endnu mere tørt og koldt end Atacamaørkenen. Men sådan har det ikke altid været.

For milliarder af år siden havde Mars både have og søer, hvor livsformer kan have boltret sig.

»Hvis der nogensinde udviklede sig liv på Mars, så tyder vores forskning på, at det kan have fundet underjordiske lommer under nutidens hypertørre overflade« siger forskningsprojektets leder, Dirk Schulze-Makuch, i pressemeddelelsen. Han er planetolog ved Washington State University.

Schulze-Makuch og hans forskerhold planlægger et gensyn med Atacamas tørre ørkenmikrober til marts.

Forskerne vil også gerne lede efter livsformer i ørkensøen Don Juan, der er så salt, at temperaturer kan falde til hele -50°c.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

mdm

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.