Krager kan planlægge, som vi gør det i skak: Se videoen her

Se de kloge krager planlægge ud i fremtiden på en hel ny måde her. (Video: Animal Minds)

Se de kloge krager planlægge ud i fremtiden på en hel ny måde her. (Video: Animal Minds)

Kilde: 
11 februar 2019

Kragen er en klog fugl. Det er blevet bevist igen og igen de seneste 20 år.

Nu har forskere fra University of Auckland i New Zealand gennemført endnu et eksperiment, der bekræfter dette, skriver Alex Taylor, seniorforsker på universitetet og en af forskerne bag, i Science Alert.

LÆS OGSÅ: Ualmindeligt kloge krager: Kan vurdere objekters vægt uden at røre dem

Det er således tidligere blevet bevist, at krager er gode til at tænke og planlægge løbende; de gør én ting, analyserer på dette og handler så på baggrund af disse analyser.

I det nye eksperiment har man påvist, at kragerne også kan træde et skridt tilbage, analysere en situation i sin helhed og derefter planlægge 3 skridt ud i fremtiden - ligesom vi mennesker gør det i skak.

I eksperimentet skulle kragerne bruge en kort pind til at skubbe en sten ud af et rør. Stenen skulle de bruge til at dumpe ned på et plateau, som kunne frigive et stykke kød.

Udover stenen havde kragerne også som en distraktion mulighed for at få fat i en længere pind, som de ikke skulle bruge til noget. Se tegningen af eksperimentet her:

(Grafik: Alex Taylor, CC BY-ND)

LÆS OGSÅ: Utroligt kloge krager bruger redskaber til at skaffe føde

Kragerne kunne desuden kun se ét trin i eksperimentet ad gangen, og forskerne byttede rundt på tingene efter hver prøve.

Det betød, at når kragerne skulle igennem eksperimentet igen, så skulle de planlægge ud i fremtiden, for hvis de planlagde løbende, ville de nemlig lave fejl (for eksempel ville de komme til at vælge den lange pind).

Forskerne gennemførte eksperimenterne med 14 krager, der prøvede dem op til 24 gange. Kragerne klarede ifølge Alex Taylor eksperimentet overraskende godt.

En af kragerne, Saturn, gennemførte endda eksperimentet 20 gange uden at lave én eneste fejl.

LÆS OGSÅ: Forskere: Krager er lige så kloge som aber

Ifølge Alex Taylor indikerer eksperimentet, at krager besidder evnen til at planlægge ud i fremtiden, hvilket er én af menneskets største kognitive styrker.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Cell.

LÆS OGSÅ: Hvor kloge er dyr?

LÆS OGSÅ: Kloge krager imponerer igen: Se dem bygge eget værktøj

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.