Det har længe været en almen opfattelse blandt forskere, at mennesket stammer fra Afrika, hvor vi startede med at adskille os fra aber for syv millioner år siden. Men nu ryster en ny opdagelse ved den teori. Det skriver Telegraph.co.uk.
Det er to fossiler, der er fundet i Bulgarien og Grækenland, der muligvis trækker tæppet væk under den tidligere teori. Fossilerne forestiller to abelignende dyr, der har tænder, der ligner menneskers – og undersøgelser viser, at de er 7,2 millioner år gamle.
Menneskeaberne har fået navnet Graecopithecus freybergi, og fundet af dem betyder altså, at menneskets forfædre allerede var udviklet i Europa, da de første eksemplarer så dagens lys i Afrika.
»Studiet ændrer forestillingerne, vi har skabt på baggrund af den viden, vi har om den tid, og om hvor vi så de første spor af menneskeheden,« siger Nikolai Spassov fra Bulgarian Academy of Sciences til Telegraph.co.uk. Han fortsætter:
»Graecopithecus er ikke en abe. Han er en stor menneskeabe og direkte forfader til slægten homo, som mennesket er en del af.«
På det tidspunkt i verdenshistorien, hvor disse menneskeaber levede, tørrede Middelhavet ofte ud og gav derfor mulighed for at vandre fra det ene kontinent til det andet.
Forskerne tror, at menneskeaberne kan være blevet udviklet omkring det tidspunkt, hvor Sahara-ørkenen blev dannet i Afrika, fordi den skubbede arterne længere mod nord.
Det er dog ikke alle, der ser det nye studie som et entydigt tegn på, at mennesket alligevel ikke stammer fra Afrika.
Peter Andrews, der er pensioneret antropolog ved Natural History Museum i London og forfatter, siger ifølge Telegraph.co.uk, at det er muligt, at studiet har ret, men at der er så mange beviser fra menneskets opståen i Afrika, at der skal flere beviser fra Europa til, før man kan slå fast, at det nye studie har fat i den lange ende.
Studiet er publiceret i PLOS.
sj