Kom ombord på Danmarks største forskningsskib, Dana
Videnskab.dk fik lov at komme med, da havforskningsskibet Dana stævnede ud på et af sine årlige togter på Østersøen.

To gange årligt sejler Danmarks største havforskningsskib, Dana, ud på Østersøen – blandt andet for at fange torsk og undersøge deres alder. Derudfra kan forskerne nemlig nogenlunde fastsætte bestandens størrelse og velbefindende og hjælpe med at sætte næste års fiskekvoter.

Om Dana

Dana er Danmarks største forskningsskib og er ejet af DTU.

Skibet er 78 meter langt og blev bygget i 1980-1981 på Århus Værft. Det er udstyret med flere forskellige forskningslaboratorier til både makroskopiske og mikroskopiske undersøgelser.

Foruden laboratorierne er skibet blandt andet også forsynet med måleinstrumenter, der gør forskerne i stand til at kortlægge havbunden, udtage vandprøver, måle strømhastigheder, lokalisere fiskestimer, indsamle fisk og plankton, tage havbundsprøver og foretage dybhavsfiskeri ned til 1.000 meter under havets overflade.

Videnskab.dk var med på et af de årlige togter og fik lov til at følge forskerne tæt.

I galleriet herover kan du se billeder fra turen, som strakte sig over en weekend – hele togtet varede en måned.

Dana set fra gummibåd

Dana blev bygget på Dannebrog Værft i Aarhus (dengang Århus) i 1981, og selvom hun er ved at være en ældre dame, er hun til stadighed et imponerende syn. 78 meter langt og cirka 15 meter bredt. Dana er Danmarks eneste oceangående forskningsskib og bliver sommetider lejet ud til specialiserede togter, som da DTU Aqua eksempelvis var på åletogt i Sargassohavet.

Det kan du læse togtleder, Peter Munk, fortælle lidt mere om i artiklen her.

På besøget ombord på skibet fik Videnskab.dks journalist mulighed for at komme ud på havet i en gummibåd for at se skibet fra afstand, mens skibspersonel og forskere fortsatte arbejdet med trawl og net.

Forskningsskib Dana ekspedition togt

Nettet til at fange blandt andet gopler sættes ud - dog mest til ære for gummibåden, for i virkeligheden fanges goplerne bedst om natten. (Foto: Charlotte Price Persson)

Ud over de to årlige togter til Østersøen, sejler Dana også ud på Nordsøen to gange om året og har desuden et fast togt til Norskehavet, hvor besætningen kigger efter sild og makrel.

Arbejder døgnet rundt

Når skibet er på togt, arbejder besætningen 24 timer i døgnet. Det er dyrt at sende Dana afsted, så tiden ombord skal udnyttes – om dagen fanger besætningen fisk, som bliver sorteret i det såkaldte ’fiskelab’, og om natten bliver der foretaget prøvetagninger af plankton og gobler og andre smådyr.

I fiskelab glider fiskene ned ad en sliske over på et bånd, som det i supermarkedet, og så står forskere og assistenter ellers klar til at sortere. Nogle fisk tages fra til blandt andet aldersbestemmelse, andre fisk tages fra til andre forskningsprojekter.

Forskere, som ikke er med ombord på skibet, kan lægge billet ind på at få taget særlige prøver med hjem fra et forskningstogt med Dana. I de tilfælde er det forskerne ombord, der har til opgave at få indsamlet de relevante prøver og data til projekterne derhjemme.

Forskningsskib Dana ekspedition togt

I 'fiskelab' tages relevante fisk fra til undersøgelser og prøver. En ph.d. venter eksempelvis derhjemme på at få data om rødspætter, der her tages fra. Fiskene er beskidte, fordi trawlet henter mudder med op fra bunden. (Foto: Charlotte Price Persson)

Torskens alder bestemmes

Torsken har i århundreder været en af de kommercielt vigtigste fisk, såvel i Danmark som i Grønland, men bestanden har i mange år været i problemer. Derfor monitoreres den tæt af de danske myndigheder gennem ekspeditioner som denne.

Fisken bliver aldersbestemt ved hjælp af dens ’øresten’, som sidder omtrent midt i panden lige bag ved øjnene. Faktisk sætter man pegefinger og tommelfinger ind i hvert af fiskens øjne for at holde fast, mens man flækker fiskens kranie for at komme ind til ørestenen. Journalisten fik besked på ikke at være sart, da hun selv skulle forsøge sig med denne manøvre:

Oeresten torsk udtagning

De to øresten, også kendt som 'otolitter', fra en torsk er netop taget ud og fremvises her, mens fingrene stadig solidt placeret i fiskens øjne. (Foto: Charlotte Price Persson)

I torskens øresten sidder en kalkaflejring, som afslører torskens alder, på samme måde som årringe viser træers alder. Lige siden begyndelsen af 1900-tallet har havekspeditioner hjembragt tusindvis af øresten, der hjemme på land er blevet nøje undersøgt og kategoriseret af flittige biologer.

Forskerne er dog blevet opmærksomme på, at der kan være problemer med at bestemme torskens alder ud fra dens øresten. Det arbejder seniorforsker Karin Hüssy fra DTU Aqua blandt andet på at blive klogere på ved at lave kemiske analyser på torskenes øresten.

Sejler 260 ud af 364 dage

Dana sejler cirka 260 dage om året. Resten af tiden ligger skibet i Hirtshals, hvor det bliver vedligeholdt og repareret om nødvendigt.

I denne video fra DTU Aqua kan du møde Danas besætning:

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.