Kinas piratudledning af ozon-skadende CFC-gas er faldet
»Udledningen af CFC-gasser ser ud til at være styrtdykket siden 2018,« lyder det fra DMI-forsker.
Kraftværk i Kina

CFC-gasudledning blev forbudt i 2010, fordi det ødelægger ozonlaget, og slipper solens skadelige UV-stråler ind i Jordens atmosfære. Men Kinas produktion af skumisolering til huse og køleskabe har medført ulovlig udledning. (Foto: Shutterstock)

CFC-gasudledning blev forbudt i 2010, fordi det ødelægger ozonlaget, og slipper solens skadelige UV-stråler ind i Jordens atmosfære. Men Kinas produktion af skumisolering til huse og køleskabe har medført ulovlig udledning. (Foto: Shutterstock)

For to år siden afslørede forskere, at store mængder ulovlig udledning af CFC-gasser, som skader Jordens ozonlag, kunne spores til Kina. Det til trods for, at landet for år tilbage har forpligtet sig til at stoppe udledningen. 

Nu bringes der imidlertid gode nyheder i to nye studier i det videnskabelige tidsskrift Nature, som blandt andre er lavet af den selvsamme forsker, der afslørede Kinas udledning.

Det ene studie viser, at verdens udledning af CFC-gas er faldet i 2019. Det andet studie forklarer over halvdelen af faldet med, at Kina har bremset sin CFC-udledning.

»Udledningen af CFC-gasser ser ud til at være styrtdykket siden 2018, så det er glædeligt, at kineserne har fundet ud af at sætte en stopper for de her piratudledninger,« siger Helge Jønch-Sørensen, der forsker i Solens UV-stråling ved Danmarks Meteorologiske Institut. 

Han har læst de nye studier for Videnskab.dk, men ikke selv deltaget i forskningen.

Red Verden


I en stor serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Du kan debattere løsninger med knap 6.000 andre danskere i Facebook-gruppen Red Verden.

Kina har begrænset sin udledning gevaldigt

I 1991 underskrev Kina Montreal-protokollen, der forpligtede landet til sammen med de andre FN-medlemslande at udfase CFC-gasser fuldstændigt inden 2010. Det førte til en 20-årig periode med støt nedgang i CFC-gasudledningen globalt. 

Men i 2018 kunne forskere rapportere, at faldet i udledninger per år var blevet mindre siden 2012, og et år senere kunne man endelig slå fast, at store dele af den øgede mængde CFC-gas kom fra kinesiske skorstene – højst sandsynligt var Kina gået i gang med at producere og bruge gasarten, vurderede forskergruppen bag afsløringen.

De nye studier tyder dog på, at Kina har lagt stilen om. De viser, at:

  • Verdens CFC-11 udledning i 2019 var bragt tilbage på niveau med gennemsnitsudledningen mellem 2008 og 2012. Og at
  • 60 procent af den globale nedgang kan føres tilbage til det østlige Kina og til den samme region, som forskerne for tre år siden sporede meget af stigningen i udledninger til. 

»Hvis udledningen var fortsat, ville den øgede mængde CFC-gas føre til øget ozonnedbrydning. Det ville forsinke helingen af ozonlaget,« lyder det fra Helge Jønch-Sørensen.

LÆS OGSÅ: Mystisk stigning i ozon-nedbrydende gasser forundrer forskere

Målinger af CFC i atmosfæren afslørede Kina

Det ene studie er blevet lavet ved hjælp af observationer fra to globale fjernmålingsnetværk. 

De viser, at den globale udledning af CFC-11 siden 2018 er dalet med cirka 18.000 ton, så udledningen ligger på 52.000 ton i 2019 svarende til gennemsnittet for årene 2008 til 2012.

Det andet studie bygger på atmosfæriske observationer fra Gosan i Sydkorea og Hateruma i Japan. Derudover har de brugt atmosfæriske kemiske transport-modeller for at finde ud af, hvordan luften er blevet transporteret rundt, og dermed hvor gassen stammer fra. 

Det viser, at udledningen i Østkina er gået tilbage fra cirka 10.000 ton om året fra 2014-2017 til cirka 5.000 ton i 2019. Det svarer til 60 procent af nedgangen i verdens udledning.

Kilde: ‘A decline in global CFC-11 emissions during 2018-2019’ (2019), og ‘A decline in emissions of CFC-11 and related chemicals from eastern China’ (2019)

CFC-11 er en af de gasarter, der skader ozonlaget allermest

Hele debatten om udfasning af CFC-gasser stammer fra 1985. 

Her opdagede forskere en gruopvækkende stor udtynding af ozonlaget over Antarktis, og de var ikke sene til at koble hændelsen til CFC-gasudledning. Dengang vidste man allerede, at CFC-gasser er nogle af de mest forurenende overhovedet. 

Når de først er produceret, kan de overleve i omkring et halvt århundrede i atmosfæren. Det giver dem tid til at sive op i stratosfæren og gøre skade på ozonlaget, der ligger og beskytter os mod Solens farlige ultraviolette stråler. 

Netop CFC-11, som er blevet undersøgt i det nye studie, er sammen med CFC-12 en af de mest ozonnedbrydende gasser, fortalte John Pyle, leder af Centre for Atmospheric Science og professor ved Department of Chemistry ved University of Cambridge, til Videnskab.dk i 2019.

Så meget desto bedre, at det nu viser sig, at udledningen er gået tilbage, siger Helge Jønch-Sørensen, der samtidig understreger, at ozonlaget påviseligt har været i bedring siden 2000 som følge af Montreal-protokollen.

Kinas udledninger hidtil har kun betydet, at gendannelsen er blevet forsinket ganske lidt - ikke at den nogensinde er stoppet.

CFC-gassernes kemiske katalysator

Oppe i stratosfæren bliver CFC-molekylerne slået i stykker af UV-lys, og deres kloratomer frigives.

Klorpartikler skal opløses i vand for at blive ozonskadeligt, og om vinteren, når stratosfæren bliver kold, og der dannes polarstratosfæriske skyer, lægger klor-partiklerne sig ovenpå dem, hvor de bliver aktive. 

Klorforbindelserne spalter ozon-gassen i stratosfæren til ilt og hypoklorit. Sidstnævnte bliver iltet til klor igen, som så spalter endnu flere ozonmolekyler.

På den måde bliver CFC-gassen en katalysator, der bliver ved med at ødelægge partiklerne i ozonlaget.

Når ozonmolekylerne forsvinder, opstår der et hul i ozonlaget, hvor Solens hudkræftfremkaldende UV-stråler kan trænge direkte ned til jorden.

Kilde: Helge Jønch-Sørensen i Afsløring: Kina står bag voldsomt udslip af ozon-skadende CFC-gas (2019)

Kina har taget hånd om problemet

Da Kina blev konfronteret med studiet fra 2019, der sporede gasudledningen til den østlige Shadong-provins, var reaktionerne indadtil og udadtil forskellige. 

Udadtil forsvarede de kinesiske myndigheder sig ved at pege på, at der kunne være andre ukendte kilder til CFC-gasudledningen, og at kinesiske producenter ikke bruger så meget CFC-11. 

Indadtil bedyrede det kinesiske Ministerium for Økologi og Miljøbeskyttelse dog, at der var nultolerance overfor CFC-udledning. Samtidig skærpede regeringen reglerne for og overvågning af virksomheder, der producerer isolationsskum og begyndte at holde øje med, hvor isolationsskum og lignende materialer, der udleder CFC, ender henne. 

Det faktum tyder sammen med industrirapporter og domsfællelser på, at den kinesiske regering har taget problemet seriøst, skriver New York Times

Udover regeringens stramme kurs overfor virksomheder, kan adgangen til lovlige gasarter, der kan erstatte CFC-11 i skumproduktion, have haft betydning for, at det er lykkedes Kina at reducere udledningen i nogle områder af landet, skriver den amerikanske avis videre.   

LÆS OGSÅ: Ny simulering viser effekten af et nedbrudt ozonlag

Der kan være andre syndere

De nye studier finder ’kun’ kilden til cirka 60 procent af den øgede globale udledning siden 2013. 

Ifølge Helge Jønch-Sørensen betyder det, at »der stadig kan være andre syndere, der udleder CFC-gas, der ikke er blevet opdaget,« men der er ikke tilstrækkeligt med målestationer rundtom i verden til at finde årsagen til de sidste 40 procent, lyder det fra forskerne i studiet.

»Det er en vigtig lektie om, at vi virkelig har brug for at udvide vores monitoreringskapacitet,« siger Matthew Rigby, atmosfærekemiker ved University of Bristol og medforfatter til et af de nye studier, til New York Times

At Kina har taget udledningen af CFC-11 til efterretning og rettet op på problemet vidner dog samtidig om, at Montreal-protokollen har vist sig enormt effektiv, mener Helge Jønch-Sørensen.

»Det er en historie udover det sædvanlige om, at internationale samarbejder kan bremse problemer, der truer vores verden,« siger han.

LÆS OGSÅ: Første sikre bevis: Nu heler ozonlaget

LÆS OGSÅ: Glade NASA-forskere: Hullet i Jordens ozonlag heler

Ozonlaget er i bedring

I 2016 opdagede et internationalt forskerhold det første sikre bevis for, at Montreal-protokollen har virket efter hensigt.

Forskerne analyserede ozonlagets udvikling, og hullet i ozonlaget over Sydpolen viste sig at være skrumpet fra at være 25 millioner kvadratkilometer stort i 2000 til at være cirka 20 millioner kvadratkilometer i 2015. 

Der findes endnu ikke bevis for den samme helende effekt over Arktis, men forskerne forventer, at den kommer, i takt med at CFC-gasserne nedbrydes.

Kilde: John Pyle i Afsløring: Kina står bag voldsomt udslip af ozon-skadende CFC-gas (2019)

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: