Kina vil oprette vildt rumforsvarssystem mod truende asteroider
DART NASA rummission rummet rumfart asteroide armageddon afbøjning asteroidenedslag nedslag

Illustration af NASAs DART mission - den amerikanske pendant til CNSAs forsøg på at afbøje en asteroides kurs. (Illustration: NASA/JHUAPL/Steve Gribben.)

Illustration af NASAs DART mission - den amerikanske pendant til CNSAs forsøg på at afbøje en asteroides kurs. (Illustration: NASA/JHUAPL/Steve Gribben.)

Kilde: 
02 maj 2022

En koloenorm asteroide har kurs direkte mod Jorden, og hvis den rammer vil den udrydde alt liv... 

Det er ikke bare plottet i blockbusterfilm som ‘Armageddon’ og ‘Don’t Look Up’, men også det scenarie, den kinesiske rumfartsorganisation (CNSA) forbereder sig på. 

Kina vil nemlig som led i deres rumovervågnings - og forsvarssystem teste, om de kan afbøje en asteroides kurs, i tilfælde af at den har kurs mod Jorden. Testmissionen skal finde sted allerede inden 2025. 

Det skriver Universe Today

Testmissionen er en del af en større rumfartssatsning i Kina. Planen er ifølge Universe Today at udvikle et fuldt funktionsdygtigt rumforsvarssystem, der kan finkæmme rummet for asteroider med kurs mod Jorden og ændre deres kurs, hvis de udgør en trussel. 

Men hvordan ændrer man en asteroides kurs? 

Det afhænger i høj grad af, hvornår man opdager dem. Desto længere væk fra Jorden, desto mindre kræver det for at ændre deres kurs i tilstrækkelig grad. 

Det kan man ifølge Universe Today gøre ved at lade et rumfartøj kredse om asteroiden og derved trække i den via tyngdekraften. Man kan også male asteroiden hvid og derved lade Yarkovsky-effekten (som kort fortalt går ud på, at sollys faktisk skubber asteroider ved at varme dem op) gøre arbejdet. 

Den mest ligetil løsning er dog at skubbe asteroiden virkelig hårdt.

Og det er præcis, hvad den kinesiske rumfartsorganisation har tænkt sig at gøre. De vil udvikle en højhastighedsraket, der kan medbringe en massiv sprængladning, som detoneres, når den rammer asteroiden. Hvis alt går efter planen vil asteroiden dermed blive slået ud af kurs - og Jorden være reddet. 

Hvilken asteroide, der skal stå model til dén behandling, melder CNSA intet om.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.