Kina udgiver det mest detaljerede månekort til dato

Nederst i artiklen kan du finde kortet i højere detaljegrad. (Kort: Institute of Geochemistry, Chinese Academy of Sciences)

Nederst i artiklen kan du finde kortet i højere detaljegrad. (Kort: Institute of Geochemistry, Chinese Academy of Sciences)

Kilde: 
09 juni 2022

Kina er for alvor ved at blive en af de store aktører i rummet.

De er så småt ved at have deres egen rumstation på plads og har gang i flere rum-missioner, heriblandt en rumsonde i kredsløb om Mars.

Nu har kinesiske astronomer udgivet et topografisk kort over Månen, i skalaen 1:2.500.000, som er det mest detaljerede kort hidtil, ifølge det statsstyrede kinesiske nyhedsmedie CGTN.

Kortet bygger både på data fra Kinas egne Chang'e-månemissioner og international forskning.

På kortet kan man blandt andet se 12.341 nedslagskratere og 81 af de større, såkaldte ‘nedslags-bassiner’, 14 af de forskellige geologiske strukturer, som pryder Månens overflade, og 17 forskellige stentyper - og endda landingsstederne for de oprindelige Apollo-missioner.

Kortet forventes ifølge CGTN at blive en brugbar ressource til information om Månens geologi og udvikling og kommer måske til at spille en rolle i udvælgelsen af fremtidige landingssteder.

Det forrige mest detaljerede månekort, i skalaen 1:5.000.000, blev udgivet i 2020 af det amerikanske USGS Astrogeology Science Center.

Hvis du vil se det kinesiske kort i større detaljegrad, og med engelsk tekst, kan du følge dette link (fylder 23 mb.)

Billedet i linket stammer fra den oprindelige (og 150 mb store) pdf-fil fra studiet, som kan findes her.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.