Kig op i de kommende nætter: Sæson for spektakulære stjerneskud
Stjerneskud Nasa Orioniderne

Halleys komet, som den tog sig ud ved sidste passage i 1986. Halleys komet er årsag til stjerneskudssværmen Orioniderne. (Foto: NASA)

Halleys komet, som den tog sig ud ved sidste passage i 1986. Halleys komet er årsag til stjerneskudssværmen Orioniderne. (Foto: NASA)

Kilde: 
20 oktober 2020

Der er en god chance for at spotte stjerneskud på nattehimlen i denne uge. 

Meteorsværmen Orioniderne er nemlig på besøg, og især på onsdag 21. oktober skulle det være muligt at fange op til 25 stjerneskud i timen med det blotte øje under de rette forhold. 

»Denne metoersværm stammer fra Halleys komet, som vi i tidens løb har haft adskillige besøg af, senest i 1986. Langs sin bane har Halleys komet efterladt sig lidt ‘stjernesmulder’, som vi så kan have glæde af, når Jorden i sin bane passerer et sådant depot,« skrev Videnskab.dk’s faste rum-skribenter, Henrik og Helle Stub, for nyligt i en artikel.

Du kan læse mere om oktobers vilde nattehimmel i ‘Stubbernes’ artikel: “Kig op i oktober: Meteorsværmen Orioniderne vender tilbage”. 

2020 er et særligt godt år at se Orioniderne på, skriver Space.com

Månen er lille og blot fire dage inde i sin nye fase, hvilket gør det nemmere at spore stjerneskuddene på nattehimlen, da der er mindre månelys. 

Stjerneskuddene vil især kunne ses mellem stjernen Betelgeuse i stjernebilledet Orion og stjernebilledet Tvillingerne. Derfor kaldes stjerneskudssværmen for Orionioderne. 

Orioniderne oktober 2020 meteorsværm stjerneskud

Kig mod nord. Sådan vil stjernen Betelgeuse og stjernebilledet Svanen stå på himlen onsdag 21. oktober klokken 23. Find selv stjernernes placering på denne hjemmeside, hvor du kan søge på stjernerne og justere dato og tidspunkt nederst i højre hjørne. (Screenshot: stellarium-web.org)

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.