Kepler kortlægger himlen: Finder hundredvis af mulige planeter
Kilde: 
20 juni 2017

Man skulle tro, at NASA's rumteleskop Kepler har været på seriøst overarbejde. Rumagenturet har nemlig frigivet en liste over nye mulige planet-kandidater, og listen er lang. Det skriver NASA i en pressemeddelelse

Helt præcist tæller listen 219 mulige planeter, som Kepler har opfanget med linsen, hvilket gør det til den største frigivelse af en samling exoplaneter fra rumteleskopet i de 4 år, den har været i rummet.

10 af de 219 nye exoplaneter er på størrelse med Jorden og kredser om deres sol med sådan en afstand, at der vil kunne være vand i flydende form på planeterne.

»Dataen fra Kepler er unik, fordi det er den eneste, der har en population af de her Jord-lignende planeter, der cirka har samme størrelse og bane om deres sole, som Jorden har,« siger Mario Perez, der er forsker på Kepler-programmet i astrofysikafdelingen i NASA's Science Mission direktorat. 

»Når vi kender hyppigheden af disse planeter i galaxen, bliver det lettere at udtænke fremtidige NASA-missioner, der leder efter en planet som Jorden.«

På sine 4 år har Kepler-teleskopet nu fundet i alt 4.034 mulige planeter, hvoraf 2.335 er blevet bekræftet som rigtige planeter.

I alt er der fundet 50 planeter, der ligger i den beboelige zone fra en sol, og af dem er 30 blevet undersøgt nærmere og efterprøvet med succes. 

Data fra Kepler har også hjulpet forskerne med at kunne inddele de små planeter i to grupper, hvoraf cirka halvdelen ikke har nogen overflade eller er omkranset af en atmosfære, der smadrer alt og ikke er egnet til at huse liv. 

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.