Katte er for socialt uvidende til at være loyale, antyder godbidsstudie

Misser har ingen fine fornemmelser når det kommer til at tage imod snacks fra uflinke fremmede. (Foto: Shutterstock)

Misser har ingen fine fornemmelser når det kommer til at tage imod snacks fra uflinke fremmede. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
25 juni 2021

Modsat de evigt loyale hunde har en kat ingen kvaler, når det kommer til at tage imod godbidder fra en fremmed, som har været ubehagelig over for dens ejer, viser et nyt studie.

Sandsynligvis, fordi kattene simpelthen ikke opfatter, når en person ikke er flink.

Det skriver Live Science.

I studiet fik 36 tamme katte (13 huskatte og 23 katte fra ‘kattecaféer’, hvor gæsterne kan klappe katte) sat deres loyalitet på prøve, i en test som forskerne oprindeligt havde udviklet til hunde.

Her skulle kattene overvære deres ejer forsøge at åbne en beholder, mens en skuespiller, som agerede ‘hjælper’ eller ‘ikke-hjælper’, enten hjalp ejeren med at åbne beholderen eller nægtede og i stedet vendte sig om og gik sin vej.

Som sammenligningspunkt sad en tredje, neutral person sad og kiggede på, uden at blande sig, skriver Live Science.

Når seancen var ovre, tilbød både skuespilleren og den neutrale tilskuer katten en godbid, mens forskerne noterede, om katten tog imod. Efter blot fire forsøg var konklusionen dog klar: Kattene var ligeglade med, hvem der gav dem godbidden.

Det står i skarp kontrast til tidligere lignende forsøg med hunde, som generelt nægtede at tage imod godbidder fra ‘ikke-hjælperne’.

Fremfor at konkludere, at kattene er selviske, mener forskerne, at handlingen kan forklares med, at,  kattene ikke forstår alle nuancerne ved menneskers sociale interaktioner.

»Det er tænkeligt, at kattene i studiet ikke forstod meningen eller målet med ejerens adfærd,« skriver forskerne i studiet, ifølge Live Science.

»Men selv hvis de forstod ejerens mål eller intention, har de måske ikke opfanget den negative hensigt hos den ikke-hjælpsomme skuespiller.«

Forskerne hælder til, at det er, fordi katte ikke er lige så socialt fintunede som hunde, der over titusindvis af år er avlet til at samarbejde med mennesker.

Studiet blev udgivet i tidsskriftet Animal Behaviour and Cognition.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.