Kan vi plante os ud af klimakrisen? Forsker anbefaler at plante 1.200 milliarder nye træer
Kilde: 
21 februar 2019

Kan man redde klimaet ved at plante træer?

Træer opfanger og lagrer CO2 i atmosfæren, og det har igangsat flere storstilede klimainitiativer, der simpelthen går ud på at plante sig ud af klimaproblemerne, skriver DR.

Senest har den britiske professor med speciale i økosystemer Thomas Crowther, der leder Crowther Lab, som hører under universitetet ETH Zürich, påpeget, at der er plads til at plante op mod 1.200 milliarder flere træer på jordkloden, end der er i dag.

Hvis man planter dem alle, ville det ifølge Thomas Crowther udligne et årtis menneskeskabte udledninger af CO2.

Du kan selv deltage i den levende og konstruktive debat om løsninger på verdens store problemer i Videnskab.dk's åbne Facebook-gruppe Red Verden. Meld dig ind i dag.

Et andet initiativ, som DR fremhæver, fremføres af den australske premierminister, Scott Morrison, der har en plan om at plante en milliard træer frem mod 2050 for blandt andet at opfange CO2 fra atmosfæren.

Thomas Nord Larsen, seniorforsker ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet, kalder ifølge DR initiativerne for »en god idé, hvis viljen er der« og »den absolut rigtige vej at gå«.

»Træer har en sjov dobbeltrolle, fordi de på den ene side kan lagre CO2 og på den måde nedbringe indholdet i atmosfæren. Samtidig kan træ også erstatte andre materialer - for eksempel i byggeriet - og på den måde spare klimaet for de store mængder CO2, det eksempelvis koster at producere beton,« siger han.

LÆS OGSÅ: Forskere om CO2-aflad: Du kan ikke kompensere for dine flyveture ved at plante træer

Store skovarealer er over mange år blevet ryddet for at gøre plads til flere mennesker og for at producere stadig flere fødevarer, og ifølge DR kommer 20-25 procent af den menneskeskabte CO2 i atmosfæren fra skovrydning.

Det kan man altså rette op på ved at plante nyt, fortæller Thomas Nord-Larsen:

»Det er klart, at hvis vi rejser skov, der svarer til det, vi har ryddet, så lagrer vi de 20-25 procent igen,« siger han til DR.

LÆS OGSÅ: Nu er der 3,04 billioner træer på Jorden

Men vi skal dog ikke regne med, at vi kan løse klimaproblemerne udelukkende ved at plante nye træer, fortæller Thomas Nord-Larsen også til DR.

»Mens træerne vokser, vil de binde en helt masse CO2, men hvis vi tror, at det løser vores klimaproblemer, tager vi fejl. For i den periode, træerne binder CO2, fortsætter vi med at udlede CO2 fra fossile brændsler. Og den udledning stiger stadig, som det ser ud nu,« forklarer han.

LÆS OGSÅ: Træer reagerer hurtigt på klimaforandringerne

LÆS OGSÅ: Begravede træer kan hæmme global opvarmning

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.