Kan solsorten synge, mens den sover?
En læser er nysgerrig efter at vide, om man kan høre solsortens fuglesang, selvom den snorkbobler, samt hvordan fuglen ser ud, når den sover.
Solsort Spørg Videnskaben Fuglesang

En læser har hørt en solsort synge i midten af januar om morgenen, mens det stadigvæk var mørkt. Er det muligt, at den kan synge, mens den stadig er i drømmeland? (Foto: Malene Thyssen, CC BY-SA 3.0).

En læser har hørt en solsort synge i midten af januar om morgenen, mens det stadigvæk var mørkt. Er det muligt, at den kan synge, mens den stadig er i drømmeland? (Foto: Malene Thyssen, CC BY-SA 3.0).

Forår er lig med fuglesang.

Dagen bliver længere, vejret bliver varmere, og kvidren fylder inden længe øregangene fra morgen til aften.

En af dem, man kommer til at høre mest, er solsorten.

På mindre end hundrede år er solsorten gået fra at være en sky skovfugl til at leve i stort set alle danske haver i hele landet.

Læseren Flemming er en af dem, der har været tidligt oppe og lagt mærke til dens tilstedeværelse i sin have.

Faktisk hørte han allerede en solsorts fuglesang omkring klokken 6 om morgenen 17. januar 2021.

Hør solsortens sang. (Optagelse: Uffe Rasmussen/DOF)

Det har fået Flemming til at undre sig over, hvorfor man kan høre solsorten så tidligt om morgenen på denne tid af året:

»Drømmer solsorten, mens den »sover«, og sidder den i buskadset, eller ligger den ned? Betyder lydene, at den drømmer ligesom f.eks. hunde, der tydeligt viser tegn på drømmesøvn?«

For at få svar på dette har vi ringet til to forskere: Torben Dabelsteen, der er professor emeritus ved sektionen for Ecology and Evolution på Københavns Universitet, samt Henrik Sell, som er vicedirektør og formidlingschef hos Naturhistorisk Museum Aarhus.

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Ingen forskning i fugledrømme

Vi begynder med at se på den første del af spørgsmålet:

Drømmer solsorte, og hvis de gør, kan de så synge imens?

Både Torben Dabelsteen og Henrik Sell afkræfter, at solsorte synger, mens de er i drømmeland:

»Det er aldrig blevet bevist, at en solsort drømmer eller gør noget i søvne, som for eksempel at synge. Det ville være mærkeligt, hvis et dyr drømte og sang i søvne, for så ville den gøre opmærksom på sig selv og kunne dermed komme i stor fare for at blive angrebet af rovdyr,« forklarer Torben Dabelsteen.

Selvom solsorten ikke synger og sover på samme tid, siger Henrik Sell dog, at man ikke kan afvise, at solsorte og andre fugle drømmer.

»Vi ved fra andre dyr som hunde og katte, at de drømmer i et eller andet omfang, så jeg kan ikke forestille mig, at det ikke i et eller andet omfang foregår ved fugle også,« siger Henrik Sell.

Ben med låsemekanisme

Så kommer vi til den anden del af spørgsmålet: Sidder en solsort i et buskads, mens den sover, eller ligger den ned ligesom mennesker gør det?

»Hos de fleste fuglearter – specielt spurvefuglene, som solsorten er en af – låser deres ben om den gren, de sidder på, når de sætter sig ned på hug,« fortæller Henrik Sell og fortsætter:

»Der kan de sidde, sove og slappe af, og så er de låst fast på den gren. Langt de fleste fugle sidder oppe i et træ og overnatter. Det er betydelig mere sikkert.«

Solsorten kan imitere lyde så som mobiltelefoner og ambulancer. Se selv i denne video:

Når solsorten så vågner, bevæger den sig øverst op i vegetationen og ender oppe på en tagryg, i toppen af et træ eller på en telefonpæl eller lignende, hvor den synger sin fulde morgenkorsang.

»Her synger solsorten ofte en halv time i træk, når den rigtig er kommet i gang,« siger Torben Dabelsteen.

Sættes i gang af lys og temperatur

Når det er frostvejr, er det ikke meget, man hører til solsortene. De begynder typisk at synge i februar, når dagslængden bliver tilstrækkelig lang, fortæller Torben Dabelsteen.

Fra sky skovfugl til dansk darling:

 

For 100 år siden var solsorten en meget sky skovfugl, men er i dag en almindelig havefugl. Den primære årsag til dette er, at man er holdt op med at drive jagt på dem. Det samme har man set hos for eksempel sæler, som man nu kan se komme ind i havne. Der er nemlig ingen trussel mod dem længere, fortæller Henrik Sell.

Solsorte er kommet ind til villakvarterer, der har et perfekt levested for solsorte. Her er der mulighed for at bygge rede og finde mad, og det gør, at den er blevet en af Danmarks mest almindelige fugle, beretter Torben Dabelsteen.

»De begynder med at synge, lidt før Solen står op. Lige så snart det begynder at lysne lidt, begynder de at synge. Det er lyset, der trigger dem.«

Når lyset kommer, stiger mængden af det hanlige kønshormon, testosteron, i solsortene, og fra februar begynder de at synge mere og mere.

»Det topper omkring maj, hvor de synger meget hele dagen og har lange perioder med både morgen- og aftensang,« siger Torben Dabelsteen.

Solsorte bliver altså påvirket af sollys, men det er ikke den eneste faktor.

»Mængden af fuglesang afhænger af temperaturen. Hvis vi på denne årstid får nogle lune dage, vil de begynde at synge dér. De sættes dels i gang af lys og dels af temperaturen,« fortæller Henrik Sell og uddyber:

»Fugle synger om morgenen, fordi der er høj luftfugtighed, og så bliver lyden båret længere væk, og det er jo smart, hvis man skal finde en mage. Så dækker man simpelthen et større område ved at synge om morgenen.«

»Det er derfor, der ofte er mere stille midt på dagen – især på varme sommerdage. Da bliver lyden ikke båret ret langt væk, og da kan man sige, at det er spild af tid at synge på den måde. Lyde bevæger sig længere og hurtigere væk i faste stoffer. Jo mere fast det er, desto bedre bevæger det sig,« forklarer Henrik Sell.

Men hvorfor er det så vigtigt for solsorten, at man skal kunne høre den i hele nabolaget?

»Den sociale funktion er uden tvivl, at den gør opmærksom på sin tilstedeværelse og hævder et territorium. Den fortæller både rivaler, at der er optaget, og hvis der er hunner i nærheden, som ikke allerede har en han, at her er der en mulig mage med et territorium,« siger Torben Dabelsteen.

Kuk i systemet

Om solsorte:

 

Der bliver klækket 10 til 12 millioner solsorteæg om året, men mange af ungerne går hurtigt til, da de er byttedyr for blandt andre spurvehøge, duehøge og ræve.

Man regner derfor med, at der er en bestand på 2,5 millioner ynglende solsorte i Danmark om året.

Det gør solsorten til en af de mest udbredte fugle i Danmark.

Solsorte bliver typisk tre-fire år gamle.

Det er kun hansolsorten, der synger.

Kilder: Henrik Sell og Torben Dabelsteen.

Da læseren Flemming hørte en solsort i midten af januar, var det på et atypisk tidspunkt, og kunstigt lys fra for eksempel en gadelampe kan være forklaringen på dette.

»Man kan sagtens forestille sig, at kunstigt lys kan lave rav i dens hormonsystem, så den synger på andre tidspunkter. Man må også huske på, at naturen vil bortselektere individer, der bruger energi på noget, som ikke fører til noget,« siger Torben Dabelsteen og bakkes op af Henrik Sell:

»Byens lys påvirker helt klart solsorte og andre fugle. Der kan gå lidt kuk i det, med alt det lys vi har i byen. Det har de svært ved at navigere rundt i med deres biologiske ur,« afslutter Henrik Sell.

Vi sender en T-shirt afsted til Flemming og takker for det gode spørgsmål, mens vi vi går en tid imøde, hvor vi kan komme til at høre fuglene synge noget mere.

Andre læsere kan finde de mange andre spørgsmål til videnskaben her. Hvis du selv har et spørgsmål, kan du sende det ind til os på e-mailadressen sv@videnskab.dk. Måske er det dit spørgsmål, der bliver taget op og belønnet med en Videnskab.dk-T-shirt.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk