Kan man rejse i tiden?
En 'universel tid' findes ikke, fortæller astrofysiker Tina Ibsen. Men hvad forhindrer os så i at tage tilbage til fremtiden?

(Video: Jakob Stegelmanns Filmproduktion)

(Video: Jakob Stegelmanns Filmproduktion)

»Roads? Where we’re going, we don’t need roads,« erklærer Emmett 'Doc' Brown, før hans futuristiske DeLorean letter og flyver afsted til det højteknologiske og fjerne år 2015.

Her byder forstads-USA på teknologiske mirakler som flyvende skateboards (hoverboards), holografiske reklamer og ikke mindst selvsnørende sko.

Doc og Marty tog i filmen 'Tilbage til Fremtiden II' til 21. oktober 2015, og samme dag gjorde vi på Videnskab.dk status over, hvor meget af filmens fantastiske teknologi, der kunne genfindes i virkeligheden.

Hvis du ikke er helt tilfreds med resultatet, var det måske fristende at tage yderligere 30-40-50 år frem i tiden og se efter, om bilerne omsider er blevet ordentligt selvkørende?

I serien Science VS Fiction spørger Jakob Stegelmann denne gang astrofysiker Tina Ibsen og professor i teoretisk fysik Niels Obers, om virkeligheden kan måle sig med fiktionens tidsrejser.

Blandt andet fortæller Tina Ibsen, hvorfor hun ville foretrække at rejse i Doktor Who-seriens fartøj 'Tardis', hvis hun skulle ud på tidsrejse.

Hvis du er science fiction-fan, kan du trøste dig ved, at det ikke er ALT fra fiktionernes tidsrejser, der er helt ved siden af.

Og uanset hvad, bevæger du dig vel allerede frem i tiden, et sekund ad gangen…

Om serien Science VS Fiction

I YouTube-serien Science VS Fiction spørger Jakob Stegelmann, mangeårig vært på DR's Troldspejlet, en række forskere og fagfolk om, hvad videnskaben har at sige til alt fra King Kong til kunstig intelligens.

Her finder du alle afsnit af serien på Videnskab.dk:

Serien er blevet til takket være støtte fra Novo Nordisk Fonden.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk