Kæmperokker næsten udryddet i Danmark
Et nyt studie viser, at rokker, hajer og stør er blandt de mest truede fisk i Europa. I Danmark er de store fisk også hårdt pressede. Vores største rokke, skaden, er i dag stort set forsvundet, fortæller forskere.
skade skaden rokke kæmperokke største rokke i danmark rokker i danmark

Skaden er Nordeuropas største rokkeart og kan blive knap tre meter fra vingespids til vingespids. Her ses et dansk eksemplar af kæmperokken i selskab med to medardejdere på Statens Naturhistoriske Museum (Marcus Krag og Tammes Menne). (Foto: Henrik Carl)

Skaden er Nordeuropas største rokkeart og kan blive knap tre meter fra vingespids til vingespids. Her ses et dansk eksemplar af kæmperokken i selskab med to medardejdere på Statens Naturhistoriske Museum (Marcus Krag og Tammes Menne). (Foto: Henrik Carl)

Med et vingefang på over to meter er vores største hjemlige rokke, skaden, et imponerende syn.

Men stadigt færre skader svømmer gennem de danske farvande, og flere forskere advarer om, at skaden i dag er næsten udryddet i Danmark.

»Tidligere var det helt almindeligt at fiske skader, og man satte skadekroge i Kattegat. I dag er skaden næsten udryddet fra danske farvande,« siger Henrik Carl, som er videnskabelig medarbejder ved Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet.

Nordens største rokke

Skaden er den største rokke i Nordeuropa og kan blive op til knap 3 meter fra vingespids til vingespids.

Den lever i Danmark, det nordøstlige Atlanterhav og Middelhavet,

Skaden lever af bunddyr såsom muslinger, snegle, krebsdyr og mindre fisk.

Skader er ifølge flere forskere tæt på at være forsvundet fra danske farvande og er kategoriseret som kritisk truet på IUCN's rødliste.

Skader bliver dog af og til stadig bragt i land i danske havne som bifangst.

I august 2016 blev en skade på 76 kg fanget omkring de britiske øer og bragt i havn i Hanstholm.

Kilde: Henrik Carl/Den store danske

Skaden er blot en blandt en række eksempler på store fisk, som er under hårdt pres i Danmark og andre europæiske lande.

Et nyt studie beskriver, hvordan det går for 1.020 forskellige fiskearter i Europa, og prognosen er dyster for især rokker, hajer og stør – de store fisk, hvis æg er kendt som kaviar.

»Store fiskearter (større end 1,5 meter i total længde) er i størst risiko; halvdelen af disse er udryddelsestruede, primært hajer, rokker og stør,« lyder konklusionen i studiet, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Ecology and Evolution.

»Studiet er meget nedslående«

Undersøgelsen viser, at det ser værst ud for fiskene i Middelhavet, men flere forskere understreger, at også danske hajer, rokker og stør er truede.

Ifølge Henrik Carl er i alt 14 hajarter og 13 rokkearter registreret til at leve i Danmark, mens to arter af stør naturligt svømmer rundt i danske farvande (støren har dog aldrig ynglet i Danmark).

»Studiet er meget nedslående. Det viser desværre med al for stor tydelighed, at for mange fisk har det skidt,« siger postdoc ved Statens Naturhistoriske Museum, Steen Wilhelm Knudsen, som er medforfatter på det nye studie.

For forskere med kendskab til området, er det hverken nyt eller overraskende, at det står skidt til for især de store fisk. Ifølge professor Henrik Gislason har det gået ned ad bakke for havets store rovdyr igennem årtier.

»De store fisk er pressede af flere årsager,« siger Henrik Gislason, som er professor ved Institut for Akvatiske Ressourcer ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Han forklarer:

»Mange af dem bliver først sent kønsmodne, så der kan gå mange år, før de er i stand til at videreføre bestanden. Samtidig ligger de store fisk højt i fødekæden, og de har ikke mange naturlige fjender. Så de har indrettet deres liv på en meget lille dødelighed i den voksne bestand, og derfor skal der kun et meget lille fiskeritryk til, før det går ud over bestanden.«

skade nordsøen skagen 2016 mad rokke fisk

Denne skade på 74 kilo blev fanget i Nordsøen nord for Skagen i 2016. Det er ikke tilladt at fiske direkte efter skader, men hvis de ryger i nettet som bifangst, kan de tages med i land. Det samme gælder en række andre truede fiskearter. Ideen er, at man dermed undgår fiskene går til spilde, idet mange alligevel vil dø efter have været i nettet. (Foto: Hav PR)

Fiskeri truer de store fisk

Henrik Gislason mener, at det er fiskeri, som er en af hovedårsagerne til, at kæmperokken skaden ikke længere er almindelig at få på krogen i Danmark.

»I mellemkrigstiden spiste man skader, og der var dansk fiskeri efter dem. I dag er skaden næsten forsvundet fra danske farvande. Den er også næsten væk i Nordsøen og det irske hav. Det er svært at sige med 100 procents sikkerhed, hvad årsagen er, men det er sandsynligt, at fiskeri er en kraftigt medvirkende årsag. Måske ikke så meget det direkte fiskeri men mere bifangster,« siger Henrik Gislason.

Når skaden er en bifangst, betyder det, at fiskerne egentlig går efter andre arter, men alligevel får en skade med i deres net eller trawl. Henrik Gislason påpeger, at andre danske rokkearter og hajer også er kommet under pres på grund af både bifangster og direkte fiskeri.

Truede fisk

Et nyt studie kortlægger, hvordan det går bestanden af 1.020 forskellige fiskearter i Europa.

Studiet bruger data fra organisationen IUCN, som laver den såkaldte rødliste, der inddeler arter alt efter, hvor truede de er.

Disse data bliver i studiet sammenlignet med data fra forskellige fiskerimyndigheder, som beregner, hvordan det går fiskebestande.

Studiet viste, at særligt fisk i Middelhavet er truet af overfiskeri, mens det så langt bedre ud i Nordeuropa.

Over hele Europa er store fiskearter (længere end 1,5 meter) under pres - halvdelen er truet med udryddelse ifølge studiet.

Kilde: Nature Ecology and Evolution

»En art som sildehajen, hvor der har været et direkte fiskeri, har bestanden gået kraftigt tilbage. Det samme gælder for pighajen, som der også har været direkte fiskeri på,« siger Henrik Gislason.

Pas på havets rovdyr

Henrik Carl fra Københavns Universitet er enig i, at fiskeri på sildehaj og pighaj har fået de danske og europæiske bestande til at dykke i antal.

»Vi havde et meget stort sildehajsfiskeri i Nordsøen, og sildehajen gik meget tilbage. Nu er sildehajen og pighajen blevet fredede i EU, og det har måske hjulpet lidt på bestanden, men det er svært at afgøre helt præcist,« siger Henrik Carl.

Han påpeger, at hajer generelt er truede verden over, blandt andet fordi finnerne fra havets store rovdyr er en populær ingrediens i suppe i Asien. Det nye studie beskriver samtidig, at Europas hajer og andre fisk også bliver presset af, at klimaforandringer kan være med til at ændre deres levevilkår og fødegrundlag.

»Som forbruger kan man hjælpe hajerne ved at lade være med at efterspørge haj hos fiskehandleren. Og er man i udlandet kan man lade være med at bestille hajfinnesuppe,« lyder anbefalingen fra Henrik Carl.

 

Sådan vurderer man fiskebestande

I Danmark er det DTU Aqua, som står for at beregne landets fiskebestande. DTU's beregninger bliver blandt andet brugt af Miljø- og Fødevareministeriet, EU og Det Internationale Havforskningsråd (ICES - International Council for the Exploration of the Sea) . (Foto: Shutterstock)

Det nye studie kortlægger, hvordan det går med fiskebestande i Europa. Men hvordan vurderer man størrelsen på en fiskebestand?

I studiet bruger forskerne data fra organisationen IUCN (International Union for Conservation of Nature), som laver den såkaldte rødliste, der inddeler arter alt efter, hvor truede de er.

Disse data bliver i studiet sammenlignet med data fra forskellige fiskerimyndigheder i Europa, som beregner, hvordan det går fiskebestande.

»De traditionelle vurderinger af, hvor stor en bestand er, bliver typisk lavet ved, at et fiskeriundersøgelsesskib sejler ud i et havområde og fisker. Herefter tæller man fiskene – hvor mange tons får man af de enkelte arter, hvor store fiskene er og så videre. Herefter laver man statistik på fangsten,« forklarer Steen Wilhelm Knudsen, som er medforfatter på det nye studie og postdoc ved Statens Naturhistoriske Museum.

I Danmark er det DTU Aqua, som vurderer, hvor store de enkelte fiskebestande er. Ud over data indsamlet på videnskabelige togter bruger forskerne også data fra landingsstatistikker, fiskernes logbøger med oplysninger om arter, mængder og områder samt stikprøver fra fiskeriet indsamlet i havne og om bord på fiskefartøjer, oplyser DTU Aqua.

»IUCNs metode til at vurdere fiskebestande er anderledes end de traditionelle metoder. IUCN baserer sig på, at en stor gruppe internationale forskere sidder til en workshop og diskuterer fiskene art for art. Man drager nytte af sin viden om specifikke fiskearter og traditionelle bestandsvurderinger, men også til sit kendskab til, hvad der bliver indsamlet af forskere på naturhistoriske museer,« forklarer Steen Wilhelm Knudsen, som selv har leveret viden om dybhavsfisk til IUCN.

Han påpeger, at en af de vigtigste forskelle er, at IUCN's rødliste indkluderer langt flere arter end traditionelle vurderinger af bestande fra DTU Aqua og lignende fiskerimyndingheder. I de traditionelle bestandsvurderinger fokuserer man indsatsen på kommercielle fiskearter – altså arter som fanges af fiskere.

»IUCN har inkluderet data om en masse ikke-kommercielle arter, deriblandt mange arter af dybhavsfisk, hvor det ellers aldrig før er blevet vurderet, om de kan betragtes som truede eller talrige,« siger Steen Wilhelm Knudsen.

I studiet konkluderer forskerne, at IUCNs rødliste over havfisk er »i overensstemmelse med vurderinger af status for fiskebestande, der blev udført uafhængigt af fiskeriforvaltnings-organer.«

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.