Kæmpemeteor er formentlig brændt op over Sverige
Kilde: 
29 november 2016

En stærkt lysende meteor for over Danmarks aftenhimmel mandag omkring kl. 18.30, hvilket resulterede i en regulær mailstorm til Planetariet med spørgsmål om den lysende ildkugle.   

Det fortæller astrofysiker Tina Ibsen fra Planetariet til DR Nyheder. Hun uddyber nu, at meteoren sandsynligvis er fordampet i atmosfæren over Sverige. 

»Da vi har fået henvendelser fra Nordjylland til København, tyder de første pejlinger på, at den er faldet ned over Sverige. Hvis det for eksempel foregik i Tyskland, ville man kun kunne se ildkuglen i det sydlige Danmark, men her har vi kunnet se den i hele landet,« siger hun til DR Nyheder.

Den konklusion støttes desuden af videoer og observationsdata, som flere danskere efterfølgende har uploadet på Planetariets side ildkugle.dk.

Ud fra de informationer vurderer Tina Ibsen, at meteoren har bevæget sig i en højde mellem 64 og 32 kilometer, inden den forsvandt.

Ifølge astrofysikeren får man derfor ikke noget ud af at drøne over Øresundsbroen og lede efter meteorrester, da der efter alt at dømme ikke vil være noget tilbage af rumstenen.

»Vi kommer nok ikke til at finde meteorstykker i Sverige. Der har ikke været overlydsbrag, og derfor er der ikke tegn på, at man vil kunne finde noget,« siger hun til DR Nyheder. 

Det manglende overlydsbrag indikerer altså ifølge astrofysikeren, at meteoren formentlig er brændt op, før den kunne nå jorden.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.