Kæmpe 'potentielt farlig' asteroide opdaget – men den rammer os ikke lige foreløbig
asteroide-planet-dræber-tæt-på-solen

En illustration af en asteroide, der løber i en bane tæt på Solen. (Illustration: NOIRLab)

En illustration af en asteroide, der løber i en bane tæt på Solen. (Illustration: NOIRLab)

Kilde: 
03 november 2022

Tre nye asteroider er blevet spottet. 

De gemmer sig i det indre solsystem i området inden for Jordens og Venus’ baner. Et områder, der er notorisk svært at lave observationer i på grund af den tætte placering til Solen, hvis stråler blænder. 

Men det er et internationalt forskningsteam nu lykkedes med via et teleskop i Chile.

Det skriver det amerikanske NOIRLab, der står bag projektet.

En af de tre nyopdagede asteroider, som har fået navnet 2022 AP7, er halvanden kilometer bred og har en bane, der en dag måske kan støde ind i Jorden.

Det er den største potentielt farlige asteroide, der er blevet opdaget de seneste otte år, og asteroider af den størrelse kalder astronomer også for ‘planet-dræbere’.

Der er dog ingen grund til panik. 

»Der er en ekstrem lav sandsynlighed for et sammenstød inden for en overskuelig fremtid,« siger Tracy Becker, der er forsker ved Southwest Research Institute i USA, til New York Times

Hvis asteroiden nogensinde bliver en trussel for Jorden – hvilket i sig selv ikke er sikkert – så er det nok først om nogle tusinde år. Det fortæller Alan Fitzsimmons, der er astronom ved Queen’s University Belfast, til New York Times.

Andre astronomer har ifølge New York Times regnet på asteroidens bane og vurderer også, at den i hvert fald ikke risikerer at ramme i det næste århundrede.

De to andre asteroider har fået navnene 2021 LJ4 og 2021 PH27, og deres baner vil aldrig krydse Jordens. PH27 er til gengæld den tætteste asteroide til Solen, som vi kender til. 

På grund af den tætte placering på Solen har astronomerne kun et vindue på ti minutter hver nat til at overvåge området. Derudover besværliggør det processen, at overvågningen sker på en lys himmelbaggrund, som stadig bliver oplyst af Solens stråler. 

Hvis ikke det var nok, så er disse observationer så tæt på horisonten, at astronomerne skal se igennem tykke lag af Jordens atmosfære, som kan sløre og forvrænge observationerne.

De nye fund er beskrevet i et studie udgivet i The Astronomical Journal.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.