Ju-bi: Bier kan føle glæde
Kilde: 
30 september 2016

Sæsonen for bier er ved at være slut, og de små krabater kan virke en smule aggressive på deres sidste dage. Men sådan er de ikke altid. For den lille, pjuskede humlebi er slet ikke sur og bitter hele tiden. Næh, den kan faktisk ligefrem være glad, skriver newscientist.com.

De små humlebier skal bare have en lille portion sukker, og så kan de faktisk være nogle optimistiske små væsener.

I et nyt studie har forskere fra Queen Mary University of London nemlig vist, at de små nuttede humlebier kan føle glæde ligesom os mennesker.

»Når vi mennesker føler glæde, er vi mere tilbøjelige til at have en optimistisk tilgang til en ny, ukendt situation. For eksempel hvis du spiser en chokoladebar og det gør dig glad, så ser du måske en fremmed som en potentiel ven snarere end en potentiel fjende,« fortæller Clint Perry, postdoc i neurofysiologi ved Queen Mary University of London, der ledte studiet, ifølge newscientist.com.

Det samme skete for bierne. Clint Perry og hans forskergruppe lærte 24 små humlebier at kende forskel på et blåt rør, der indeholdte sukkervand, og et grønt rør, der bare indeholdte vand.

Efter de havde lært farverne og rørenes indhold, fik kun halvdelen af bierne sukker. Bierne skulle så flyve hen til et blå-grønt rør, som var i mellem det grønne og det blå rør, og som de ikke vidste, hvad der var i. 

De bier, der havde fået sukkervand, var hurtigere til at flyve ind i det nye mystiske rør end deres sukkerfrie venner. Ifølge forskerne tyder det på, at sukker-bierne var mere optimistiske for, at det nye blå-grønne rør også ville indeholde en sukkergodbid.

Men fløj sukkerbierne ikke bare hurtigere, fordi de havde fået energi fra de søde sager? Ikke ifølge Clint Perry og hans hold. For uanset om de havde fået sukker eller ej, var bierne nemlig lige hurtige til at flyve ind i det grønne rør, hvor der var sukker, og lige langsomme til at flyve ind i det blå rør, hvor der var vand.

Når bierne fik et stof, der blokerede for hjernens glædeshormon, dopamin, opførte sukker-bierne sig som de bier, der ikke havde fået noget sukker. Dopamin er også det stof, som gør mennesker glade, så det tyder på, at bierne har det samme belønningssystem som os.

Forskerne undersøgte også, hvor hurtigt bierne kom sig over en traumatisk oplevelse. De stakkels bier fik nemlig et lille klem, som skulle efterligne en af biens fjender, der prøvede at angribe dem. Når forskerne så slap bierne fri igen, var de bier, der havde fået sukker, fire gange hurtigere til at flyve ind i det blå sukker-rør end dem, der ikke havde fået sukker.  De glade bier havde altså nemmere ved at ryste den ubehagelige oplevelse af sig ligesom mennesker.

At bierne også kan være glade, kan måske betyde, at glæde er en evolutionær ting, som måske også findes i mange andre dyr.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science.

agr

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.