Jern – et grundstof til narrestreger
Jern er et af de mest almindelige grundstoffer, vi har – men bestemt ikke et kedeligt et af slagsen. I videoen neden for kan du lære meget mere om det 26. grundstof, som kan bruges til lidt af hvert.

I videoen kan du se, hvordan man kan lave jern. Du kan også høre en professor fortælle om, hvordan en række studerende har brugt jern til at lave ravage på en togvogn. (Video: Periodic Videos)

I videoen kan du se, hvordan man kan lave jern. Du kan også høre en professor fortælle om, hvordan en række studerende har brugt jern til at lave ravage på en togvogn. (Video: Periodic Videos)

Jern er et af de grundstoffer i det periodiske system, som vi ofte støder på i vores hverdag.

Det kan være, at dit spisebord er lavet af jern, eller at din reol har jern i sig. Mange gange vil jernet være blandet med eksempelvis stål, men vi kan nok ikke komme uden om, at jern er et vigtigt grundstof for os.

Jern findes også i vores blod – det er nemlig jern, der giver hæmoglobinet i vores blod dets røde farve.

I videoen oven for kan du se en kemiker forsøge sig med at lave jern ved at blande aluminium og jernoxid i en krukke.

Overskydende energi gør jernet rødglødende

Aluminium og jernoxid varmes op, og der sker det, der kaldes en termit-reaktion, og det resulterer i, at der bliver dannet jern.

Processen skaber en masse varme på grund af den overskydende energi, hvilket gør, at jernet smelter krukkens bund. 

Det jern, der kommer ud af det, er én stor rødglødende klump, som er brudt igennem krukkens bund.

jern termit reaktion kemi grundstof periodisk system

Den overskydende energi gør, at jernet bliver så varmt, at det brænder igennem krukkens bund og forbliver rødglødende længe efter. (Foto: Periodic Videos)

Og faktisk bliver der skabt så meget varme, at jernet stadig er rødglødende varmt efter fem minutter.

I videoen øverst møder vi også professor Martyn Poliakoff fra University of Nottingham, som er helt vild med jern.

»Den allerførste kemiske reaktion, jeg lavede, var med jern, og jeg tror, at det samme gælder for mange generationer af skolebørn. Men så hældte vi syre på det, og der kom en forfærdelig lugt af rådne æg. Det var min introduktion til kemi. Og jeg elskede det,« siger han i videoen.

Se flere videoer af de skøre forskere fra University of Nottingham her.

 

Enkelte læsere har henvendt sig, fordi de mente artiklen opfordrede til hærværk. Det må der selvfølgelig ikke være tvivl om, så vi har slettet et afsnit, så artiklen ikke kan misforstås. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk