Japansk rumkapsel med asteroidestykke er landet sikkert
asteroide ryugu hayabusa2 kapsel stykke prøver jaxa japan australien ørken

Den japanske rumagentur JAXA havde en helikopter og et indsamlingshold klar til at rykke ud, så snart kapslen landede. (Foto: HAYABUSA2@JAXA/Twitter)

Den japanske rumagentur JAXA havde en helikopter og et indsamlingshold klar til at rykke ud, så snart kapslen landede. (Foto: HAYABUSA2@JAXA/Twitter)

Kilde: 
07 december 2020

Natten til søndag strøg et stjerneskud henover himlen og landede i den australske ørken.

Det var intet almindeligt stjerneskud, men en menneskeskabt kapsel, som indeholdt prøveeksemplarer fra den fjerne asteroide Ryugu.

Kapslen landede sikkert og intakt, fortæller den japanske rumagentur JAXA, ifølge AP News.

Prøverne blev indsamlet af den japanske rumsonde Hayabusa2, der blev sendt op i 2014, og markerer den første gang nogensinde, at materiale fra en asteroides indre er blevet hentet tilbage til jorden.

Nu venter JAXA spændt på at få prøverne til et laboratorium i Japan, så de kan forske på dem, men først skal der dog laves nogle analyser i Australien, skriver AP News.

Især de prøveeksemplarer, som blev taget fra under asteroidens overflade, menes at indeholde kostbar data, der ikke er blevet påvirket af kosmisk stråling og andre faktorer.

Forskerne er især interesserede i at finde ud af, om prøverne indeholder organisk materiale, livets byggesten, hvor udbredt det er i Solsystemet, og om det har nogen forbindelse til liv på Jorden.

Hayabusa2 forlod asteroiden Ryugu for et år siden og har rejst 300 millioner kilometer for at nå tilbage til Jorden. I en afstand af 220.000 kilometer ude i rummet frigjorde rumsonden den lille kapsel, som blev sendt mod Jorden.

Ifølge JAXA vil prøverne fra Ryugu analyseres i steriliserede lokaler for at forhindre, at prøverne kontamineres af materiale fra Jorden, skriver AP News.

Den indledende forskning vil tage seks måneder, hvorefter prøver vil blive sendt ud til NASA og andre forskningsorganisationer. 

Cirka 40 procent af prøverne bevares til fremtiden i det tilfælde, at teknologiske fremskridt vil muliggøre forskning, som vi endnu ikke er i stand til.

For rumsonden Hayabusa2 er dette blot starten på en ny mission: den er nu på en 11 år lang rejse mod den lille asteroide 1998KY26 for at gøre os klogere på, hvordan vi i fremtiden kan afværge meteoritter fra at slå ned på Jorden.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.