Japansk kvinde smadrer pi-rekord med hjælp fra Google: Finder 31, 4 tusinde milliarder decimaler i pi
Kilde: 
15 marts 2019

I 4.000 år har menneskeheden kendt til tallet pi, den matematiske konstant, der bruges igen og igen blandt matematikere og fysikere.

Decimalerne i pi fortsætter i en uendelighed, og de første tre cifre, 3,14, er nok kendt blandt de fleste, der har haft en smule matematik på skoleskemaet.

Nu har en japansk kvinde, der arbejder i Google, slået Guinness' Verdensrekord og kortlagt de første 31,4 tusinde milliarder decimaler i pi, skriver Google i et blogindlæg.

LÆS OGSÅ: Angst for matematik kan ses i hjernen

For at give et indtryk af, hvor stort tallet er, så ville det tage cirka 332.064 år bare at sige alle decimalerne, skriver BBC, der også har talt med Emma Haruka Iwao, kvinden bag rekorden.

»Jeg er overrasket. Jeg forsøger stadig at forstå det. Det har været virkelig hårdt at slå verdensrekorden,« fortæller hun til det engelske medie om sin præstation.

Rekorden blev sat 14. marts 2019 - verdens officielle Pi-dag. Vi markerede Pi-dagen på Videnskab.dk med en sjov Pi-quiz, som du kan prøve lige her.

Den nye verdensrekord har slået den tidligere, der blev sat i november 2016, med 9 tusinde milliarder decimaler.

Det har taget 121 dage og krævet 170 terabytes (TB) data og 25 virtuelle maskiner at regne decimalerne ud. Til sammenligning fylder 200.000 musiknumre omkring 1 TB.

LÆS OGSÅ: Pi-dag: Matematik-elskere dyrker 3,14, som var pi helligt

Emma Haruka Iwao har brugt Google cloudcomputing-system, der ofte bare er kendt som ‘skyen’, og et særligt software kaldet Y-cruncher til at finde decimalerne.

Cloudcomputing-systemet er smart sammenlignet med fysiske maskiner, da det tunge regnearbejde udliciteres, og éns computer derfor kun behøver fokusere på at køre softwaren.

I de fleste videnskabelige sammenhænge har man 'kun' brug for at kende et par hundrede af decimalerne i pi.

Men det er blevet lidt en sport blandt matematikere og computeringeniører at regne sig frem til de astronomiske cifre, som pi består af. Det gøres blandt andet for at udvikle og teste supercomputere.

LÆS OGSÅ: Verdens mest kedelige dag er fundet

LÆS OGSÅ: Pi-quiz: Kan du svare rigtigt på mere end 3,14 af spørgsmålene?

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.