Internet-mysterium er løst: Derfor skaber vindruer plasma i en mikroovn - se videoen her

Her er et eksempel på en videomed de såkaldte 'plasma-druer', der har floreret på nettet siden 2011. (Video: Veritasium)

Her er et eksempel på en videomed de såkaldte 'plasma-druer', der har floreret på nettet siden 2011. (Video: Veritasium)

Kilde: 
19 februar 2019

Internettet er fyldt med mærkelige ting.

Gennem et par år er et videnskabeligt hjemmeeksperiment, der viser, hvordan en næsten overskåret vindrue i en tændt mikroovn begynder at sprutte med plasma, for eksempel blevet delt vidt og bredt på nettet.

Plasma er betegnelsen for en gas, hvor partiklerne er ioniserede, altså, indeholder ladede partikler. Plasma er dermed elektrisk ledende og kan påvirkes af magnetfelter.

LÆS OGSÅ: Gør mikrobølgeovne maden mindre sund?

Nu har tre forskere i fysik undersøgt mysteriet i et videnskabeligt forsøg, skriver Science Alert.

Den gængse teori har blandt diverse amatør-fysikere været, at vindruerne skaber plasma, fordi energien i mikroovnen sætter gang i elektrolytter (stof, der ved opvarmning, smeltning og/eller opløsning kan lede den elektriske strøm) indeni vindruerne.

Det skulle skabe en energi mellem vindruens to dele, der bevæger sig gennem dens skræl som en elektrisk ledning.

Når der er samlet nok energi, skabes en gnist af plasma - en ioniseret gas, der udsender et skarpt lys - der hvor vindruens to halvdele sidder sammen i skrællen.

Denne forklaring holder dog ikke helt, for faktisk har forskerne formået at skabe den samme reaktion i vindruer uden skræl.

De har tilmed også gjort det med andre vandholdige objekter, for eksempel vagtelæg, stikkelsbær og brombær

Forskerne peger på, at gnisten skabes af det elektromagnetiske felt mellem to objekter, der skaber et hotspot, som så opvarmer elektrolytterne og siden skaber en lille gnist af plasma.

Videoen her viser, at det ikke er druernes skræl, som er udslagsgivende. Se eksemplet sidst i videon med hydrogel. (Video: Science Magazine)

LÆS OGSÅ: Er stråling fra mobiler og routere farlig?

Årsagen skyldes altså ikke de opvarmede elektrolytter, der siden ledes ud af druerne, men at druernes elektromagnetiske felt faktisk opvarmer elektrolytterne.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift PNAS.

LÆS OGSÅ: Sidder vitaminerne virkelig i skrællen?

LÆS OGSÅ: Forskere dræber kræftceller med vindruekerner

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.