Insektdød: Lys fra lamper og lygter er global massemorder
Kunstigt lys kan være en medvirkende årsag til den globale insektdød, mener forskere. Dansk forsker er ikke helt enig i løsningen.
møl kunstigt lys pære elpære lygte insekt

Kemikalier og især mangel på urørt natur truer insekterne. Men forskere pointerer nu, at vi ikke må glemme det kunstige lys, som blandt andet møl danser en dødedans med. (Foto: Shutterstock)

Kemikalier og især mangel på urørt natur truer insekterne. Men forskere pointerer nu, at vi ikke må glemme det kunstige lys, som blandt andet møl danser en dødedans med. (Foto: Shutterstock)

Antallet af insekter i luften og på landjorden er faldet dramatisk over de seneste årtier. En af årsagerne er ifølge et nyt videnskabeligt studie menneskeskabt lysforurening.

Lys påvirker praktisk talt alle aspekter af et insekts livscyklus, og når insekter bliver mødt at kunstigt lys fra gadelamper, billygter, byer og alt muligt andet overalt i deres omgivelser, påvirker det dem i et sådant omfang, at insekterne dør i hobetal.

Forskerne bag det nye videnskabelige studie råber i en artikel i The Guardian alarm, fordi insekterne har en fundamental vigtig økologisk rolle i forhold til blandt andet at bestøve blomster fra afgrøder og indgå i hele den globale fødekæde som mad for andre dyr.

»Vi argumenter for, at kunstigt lys er en vigtig, men ofte overset, årsag til insektapokalypsen,« skriver forskerne i deres studie.

Den videnskabelige artikel er publiceret i tidsskriftet Biological Conservation.

Sluk lyset

Forskerne bag det nye studie har en meget simpel måde at begrænse den store masseuddøen blandt insekter på: Sluk lyset.

De mener ikke, at vi skal slukke lyset hele tiden, men i stedet bruge det med omtanke, så det generer insekterne mindst muligt og giver dem de bedste betingelser for at leve og overleve.

Det kan være ved at bruge lys, der er koblet til en bevægelsessensor, eller bruge LED-lys, som ikke indeholder de dele af farvespektret, der lokker insekterne til.

Man kan også skærme lyset, så de kun oplyser de steder, hvor det er tiltænkt, forklarer forskerne på Washington Universitys hjemmeside

En af forskerne bag studiet udtaler:

»Så snart du slukker lyset, er det væk. Man skal ikke en gang rydde op efter sig,« siger postdoc Brett Seymoure fra Colorado State University til The Guardian.

En dansk forsker har en lidt anden udlægning af problemstillingen, som vi vender tilbage til sidst i artiklen. Men grundlæggende handler det om, at meget andet også truer insekterne - især pladsmangel.

Hvis du vil hjælpe insekterne, har vi samlet en række konkrete råd til dig i denne artikel. Artiklen er en del af Videnskab.dk's Red Verden-tema, som også lever i en åben Facebook-gruppe, hvor mere end 4.000 danskere diskuterer løsninger på klodens store udfordringer.

Lysforurening angriber insekter fra flere forskellige vinkler

Kunstigt lys kan påvirke insekter på mange forskellige måder:

 • De flokkes om det og dør ved kontakten med en varm pære.
 • De søger mod store veje og bliver ramt af billygter.
 • Det kan påvirke deres livscyklus, da mange insekter orienterer deres livscyklus omkring lyset fra Solen eller Månen.
 • Andre dyr, som lever af insekter, kan lettere fange dem, når lyset er tændt om natten.
 • Nogle dyr bruger lys i forbindelse med søgning efter en mage.
 • Asfalt kan reflektere lys, så det ligner vand, og det får nogle insekter til at lægge æg på asfalten i stedet for i en sø eller i et vandløb.

Læg dertil, at antallet af insekter på globalt plan styrtdykker. Halvdelen af verdens insekter er aktive om natten, hvor det eneste lys fra naturens side kommer fra Månen og stjernerne.

Ydermere estimerer forskere, at mere end 40 procent af verdens insektarter er i fare for at uddø.

Fjerner vi natten, forsvinder natinsekterne

Thomas Pape, insektforsker

Milliarder af insekter splatter ud mod tyske forlygter

I studiet har forskerne indhentet data fra 120 tidligere studier af, hvordan insekter bliver påvirket af lysforurening.

Informationen i de 120 studier har forskerne samlet i et såkaldt review, der opsummerer videnskaben på området.

 • Blandt andet viser nogle af de videnskabelige studier, at estimerede 100 milliarder insekter bliver splattet ud på forlygterne på de tyske motorveje hver sommer.
 • Milliarder af natsværmere lokkes mod kunstigt lys om natten, fordi de tror, at det er Månen, og en tredjedel ender med at dø af udmattelse eller bliver spist af andre dyr.
 • Døgnfluer forveksler gadelysets refleksion i asfalten for vand og lægger deres æg der.

»Døgnfluer lever kun i én dag, så når de klækker, leder de med det samme efter polariseret lys at lægge deres æg i. De finder det polariserede lys, men det kommer fra asfalt. Så lægger de deres æg der og dør alle sammen. Det er en meget effektiv måde at udrydde en hel population af døgnfluer på i løbet af 24 timer,« skriver forskerne i deres studie.

Du kan læse flere detaljer om, hvordan lys ifølge studiet skader insekter, i boksen under artiklen.

LÆS OGSÅ: Stort studie af tyske enge: 78 procent færre insekter på 10 år

Mennesker fylder mere og mere på planeten

Udlægningen af det apokalyptiske scenarie for insekterne er lektor Thomas Pape fra Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet ikke 100 procent enig i.

Han er enig i, at det ser sort ud for insekterne, som forsvinder i både antal og arter dag for dag. Lysets rolle i insekternes masseuddøen og løsningen på problemet er dog mere kompleks, hvis man spørger den danske insektforsker.

»Min egen udlægning af den mere overordnede problematik er, at vi mennesker fylder stadig mere på vores planet. Jo mere plads vi optager, og jo mere vi påvirker diverse naturtyper med huse, veje, parkeringspladser, marker, skovdrift, kemikalier og lys, desto mindre plads er der tilbage, hvor andre arter kan trives,« skriver Thomas Pape i en mail til Videnskab.dk.

Dansk forsker: Problemet løses ikke ved blot at slukke for lyset

Thomas Pape mener, at det bestemt er relevant at se på, hvilken påvirkning lys har på de naturlige bestande af insekter, men det bør ikke komme som en overraskelse, at nataktive insekter, som er tilpasset et liv ved lav lysintensitet, får problemer, når vi etablerer kunstige lyskilder.

»Det er måske lidt misvisende, når forskerne skriver, at man kan minimere insektdøden ved at slukke for lyset. Det er helt sikkert bedre og mere bæredygtigt med mindre lys, men de steder, som vi gerne vil have oplyst af kunstigt lys, er langt overvejende steder, som allerede er så kraftigt påvirket af mennesker, at der allerede kan være tale om dramatiske ændringer i den naturlige balance,« siger Thomas Pape.

Thomas Pape slutter af med at pointere, at alle livsformer kræver plads for at kunne trives.

»Fjerner vi vandhullerne, forsvinder vandinsekterne. Fjerner vi skoven, forsvinder skovinsekterne. Fjerner vi natten, forsvinder natinsekterne,« siger han.

LÆS OGSÅ: Her er Tysklands storstilede plan, der skal beskytte insekterne

LÆS OGSÅ: Insekter er hjemløse: Hvad sker der, hvis de forsvinder?

Eksempler på, hvordan lys skader insekter

​Det nye studie samler en række eksempler på, hvordan lys skader insekter. Her er nogle af dem:

 • Fårekyllinger i New Zealand spiser mindre i lysforurenede områder.
 • Edderkopper, rotter, fugle, gekkoer og tudser spiser insekter, og derfor finder man ofte mange af disse dyr i lysforurenede områder, hvor insekterne har sværere ved at gemme sig.
 • Ildfluer bruger fluorescerende lys i bagkroppen til at tiltrække mager. Men lysforurening kan gøre det svært for andre ildfluer at se lyset.
 • Nogle fårekyllinger bruger dagslængden til at koordinere udviklingen, mens de ligger i ægget, men lysforurening kan kaste grus i maskineriet i den biologiske proces.

»De fleste menneskeskabte trusler mod insekter, såsom klimaforandringer, forurening og tab af habitat, har en naturlig analog, hvilket betyder, at insekterne har haft mulighed for at tilpasse sig forandringerne. Men den daglige cyklus mellem lys og mørke har været konstant over hele evolutionen,« skriver forskerne i studiet.

Insekternes mange trusler
 • Mere end 40 procent af alle insektarter er i fare for at uddø.
 • Sommerfugle, fluer, hvepse, bier, myrer og gødningsbiller er blandt de mest truede arter.
 • Tab af habitat er hovedårsagen til det store fald i verdens insektbestand.
 • Kemikalier i landbruget, invasive arter og klimaforandringer er andre store årsager til faldet i insektbestanden.

Kilde: Worldwide decline of the entomofauna: A review of its drivers

Red Verden med Videnskab.dk

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk