I aften kan du se den største supermåne i 69 år
I aften kommer Månen til at se endnu større ud end normalt. Fuldmånen rammer nemlig sammen med, at Månen er tættest på Jorden i sin bane.
fuldmåne supermåne måne tæt bane tæt på jorden på mandag

Mandag aften vil månen se større ud end normalt. (Foto: Shutterstock)

Mandag aften vil månen se større ud end normalt. (Foto: Shutterstock)

Månen kredser en gang om Jorden på lidt mere end 27 dage og skifter mellem nymåne og fuldmåne. Ved nymåne står Månen mellem Jorden og Solen, og vi kan ikke se den her fra Jorden, mens den ved fuldmånen står på den anden side af Jorden, og hele måneskiven er lyst op.

Månens bane rundt om Jorden er dog ikke perfekt cirkelformet, og derfor varierer afstanden mellem Jorden og Månen fra ca. 406.700 km ned til 356.500 km. Hvis den tætteste afstand falder sammen med en fuldmåne, kaldes det for en supermåne.

Når Månen er tættere på Jorden, ser den større ud, og ved supermåner kan Månen være op til 15 procent større på himlen, end vi 'normalt' ser. Dog vil en supermånes areal være mere end 30 procent større, end når vi oplever de mindste fuldmåner. Det betyder, at den vil lyse 30 procent mere, end når den er mindst.

Mandag aften den 14. november kl. 21.09 vil Månen befinde sig 356.511 kilometer fra Jorden, og tidligere på dagen kl. 15.52 indtræffer fuldmånen. Det betyder, at novembers supermåne vil være den største siden den 26. januar 1948. Månen står op kl. 16.41 i København kort efter solnedgang kl. 16.02. Længere vestpå vil Månen stå op et par minutter senere. 

Hvis det er klart vejr, kan vi mandag aften opleve en flottere måne end vi normalt gør.

Horisonten giver større måner

Vi har nok alle sammen oplevet hvordan Månen ser større ud, når den står lavt over horisonten. Dette er en illusion, og det debatteres stadigvæk, hvorfor vi oplever at Månen er større.

Ved en måneillusion kan Månen se 300 procent større ud, end den er. Så hvis du virkelig vil opleve en stor måne på mandag, er det bedste at observere den, når den står op over horisonten.

Vil du se det?

Der er dog stadigvæk 'blot' tale om en lidt større fuldmåne, så man skal ikke forvente det helt store show.

Hvis du vil se Månen, er det bedst at bevæge sig væk fra byens forstyrrende lys, da vi i byerne ikke kan se den store forskel grundet lysforureningen.

Vi vil kun kunne se Månen, hvis vejret er klart – men klart vejr betyder også koldt vejr. Hvis du vil ud og se på Månen, så husk at klæd dig varmt på, og medbring et tæppe eller flere til at sidde på og pakke dig ind i.

Redigeret af Karsten Bomholt og Agnes Rasmussen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce:

Det sker