Hvornår løber Jorden tør for atmosfære?
Solvinden og lys fra solen flår konstant i Jordens atmosfære og river den med sig ud i verdensrummet. Betyder det, at vi en dag ikke har mere atmosfære tilbage, vil en læser gerne vide. Vi spørger et par forskere til råds.
atmosfære Jorden løbe tør?

Jordens atmosfære er årsagen til, at der kan leve liv på planeten. Dog forsvinder der lidt af den hele tiden, når solvinden sender ladede partikler imod os. (Foto: Shutterstock)

Jordens atmosfære er årsagen til, at der kan leve liv på planeten. Dog forsvinder der lidt af den hele tiden, når solvinden sender ladede partikler imod os. (Foto: Shutterstock)

Vores læser Allan Pinnerup har læst vores artikel om, hvorvidt Jorden tager på i vægt.

I den har han blandt andet læst, at solvinden tager 100.000 ton af Jordens atmosfære med sig om året.

Allan erkender, at Jorden har meget atmosfære at give af, men han spekulerer alligevel på, om vi en dag kommer til at løbe tør for atmosfære.

Derfor har han kastet sig over tastaturet og skrevet ind til Spørg Videnskaben.

»For den mere bekymrede type kunne dette jo lyde ildevarslende og rejser et par ubehagelige spørgsmål. Hvornår skal vi kravle rundt på alle fire for at kunne trække vejret her på Jorden, og hvornår er det endegyldigt slut med atmosfæren?« skriver Allan i sin mail til os.

Ingen fare for at miste atmosfæren - foreløbigt

For at kunne svare fyldestgørende på Allans spørgsmål har vi taget fat i to forskere, der ved noget om sagen.

Tina Christensen er ph.d. og klimakonsulent ved Danmarks Meteorologiske Institut, mens Christoffer Karoff er rumforsker og lektor ved Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet.

Begge forskere mener ikke, at Allan har noget at bekymre sig om.

»Det atmosfære, som forsvinder, er så ufatteligt lidt, at det slet ikke har nogen betydning. Desuden forsvinder kun meget lette partikler som brint, mens ilt bliver holdt godt fast af Jordens tyngdekraft og bliver beskyttet af Jordens magnetfelt,« siger Tina Christensen.

Christoffer Karoff vurderer, at fortiden bør være vidnesbyrd for, at vi kan være rimeligt sikre på, at vores atmosfære ikke forsvinder foreløbigt.

»Det faktum, at vi stadig har en atmosfære, gør, at vi kan være ret sikre på, at vi også kommer til at have en atmosfære i lang tid fremover. De faktorer, som langsomt fjerner dele af atmosfæren, var meget kraftigere for tre til fire milliarder år siden, så hvis atmosfæren har overlevet det, kommer der nok ikke til at ske noget med den nu,« beroliger han.

Jorden miste atmosfære forsvinde

Det er så ufatteligt lidt af atmosfæren, der forsvinder, at det slet ikke har nogen betydning, beroliger forskerne. (Foto: Shutterstock)

Solvind og sollys fjerner atmosfære

Allans spørgsmål er altså hermed besvaret. Men hvis du vil forstå Allans bekymring nærmere, kan du med fordel læse videre. 

Det er nemlig interessant at dykke lidt ned i, hvad der overhovedet gør, at Jorden mister atmosfære.

Ifølge Christoffer Karoff skyldes det primært to effekter: Solvinden og lys fra Solen.

Solen var hårdere ved atmosfæren i sin ungdom

Da solen var yngre for 3 til 4 milliarder år siden, roterede den hurtigere og udsendte dermed flere ladede partikler i solvinden.

Derfor var Jordens atmosfære under et endnu kraftigere bombardement dengang, end den er i dag.

Kilde: Christoffer Karoff

Solvinden er en 'vind' af elektrisk ladede partikler, som Solen sender i retning af Jorden. Når solvinden rammer Jorden, støder de elektrisk ladede partikler ind i andre partikler i atmosfærens yderste lag, eksempelvis brint, og flår dem med sig på deres færd ud i rummet.

Det samme gælder fotoner i sollyset, som på samme måde rammer brintpartikler og tager dem med sig.

Partikel for partikel forsvinder atmosfære, hvilket bliver til 100.000 ton om året.

Men selvom 100.000 ton om året måske lyder anseeligt, er det ifølge Tina Christensen forsvindende lidt.

»Det er meget små mængder i forhold til atmosfærens samlede masse. Desuden sker det kun i atmosfærens yderste lag, hvor den er meget tynd. Det er kun småting, der findes derude, og det har ingen reel betydning,« siger hun.

Tyngdekraften beskytter atmosfæren

Der forsvinder altså kun meget små mængder af atmosfæren, og samtidig forsvinder der næsten udelukkende brint, da det er den letteste af gasarterne.

Gasarter som CO2, kvælstof og ilt er ifølge begge forskere alt for tunge til, at solvinden eller lyset fra solen kan tage dem med sig, og det er trods alt de vigtigste, når vi tænker på den atmosfære, som vi lever i her tæt på Jordens overflade.

Her hjælper Jordens tyngdekraft med til, at vi ikke mister atmosfæren.

Jordens magnetfelt beskytter også

En anden faktor beskytter også de tungere gasarter fra at forsvinde med solvinden ud i universet, og det er Jordens meget stærke magnetfelt, som beskytter vores atmosfære mod specielt de ladede partikler fra solvinden.

Magnetfeltet er, som navnet antyder, magnetisk og sørger for at omdirigere de ladede partikler fra Solen, så de ikke brager lige ind i Jorden eller vores atmosfære.

Var Jordens magnetfelt svagere, havde solvinden derimod haft meget lettere ved at bombardere vores atmosfære, og så havde den haft lettere ved også at tage de tungere gasarter med sig.

Jorden miste atmosfære forsvinde

Jordens tyngdekraft medvirker til, at vi ikke mister atmosfæren. (Foto: Shutterstock)

Mars har ingen atmosfære

For at få et overblik over, hvordan det kunne have set ud, hvis Jorden ikke havde dette stærke magnetfelt, kan man kigge på Mars.

Mars har et meget svagere magnetfelt end Jorden, og på den røde planet er atmosfæren da også for længst skrællet væk af solvinden.

»Mars har netop oplevet det, som jeres læser foreslår. Den har næsten ikke noget at det magnetfelt, som er så godt til at beskytte mod elektrisk ladede partikler, og derfor er atmosfæren væk,« fortæller Christoffer Karoff.

Venus’ atmosfære 100 gange tykkere end Jordens

Kigger man i den anden ende af spektret, kan man kaste et blik på Venus. I modsætning til Mars har Venus en meget massiv atmosfære, der er 100 gange tykkere end Jordens atmosfære.

Venus' massive atmosfære kan ifølge Christoffer Karoff bedst forklares ved, at den består af 96 procent CO2, som er meget tungere end både brint, ilt, kvælstof og de andre af atmosfærens gasarter.

Jorden miste atmosfære forsvinde mars venus

Mars har næsten ikke noget at det magnetfelt, som er så godt til at beskytte mod elektrisk ladede partikler, og derfor er atmosfæren væk. Venus (billedet) derimod har en meget massiv atmosfære. (Foto: Shutterstock)

Derfor kan planetens tyngdekraft holde godt fast på dem, og solvinden kan ikke tage atmosfæren med sig.

Til sammenligning har vi på Jorden omkring 0,4 promille CO2 i atmosfæren, mens der i udåndingsluft er 4 procent CO2.

CO2 kan i modsætning til vanddamp heller ikke splittes ad og blive til brint, så Venus' atmosfære kan modstå rigtig mange tæsk.

»Venus er nok det værste sted, man kan forestille sig at leve. Det er en planet, som er badet i syreregn, fordi den har haft en drivhusgaseffekt, som er løbet løbsk. Derfor er en relativt stor del af planetens kulstof at finde i atmosfæren som CO2, hvor vi for eksempel på Jorden har en meget mindre del af vores CO2 i atmosfæren og en meget større del bundet i fast stof på jordoverfladen,« siger Christoffer Karoff.

Atmosfæren ændrer sig om en halv milliard år

Betyder det så, at Jordens atmosfære, som vi kender den i dag, er sikret på ubestemt tid?

Nej, det betyder det ifølge Christoffer Karoff ikke, og problemet er Solen.

Går vi en halv milliard år ud i fremtiden, stiger Solens lysstyrke, og når den gør det, begynder Jorden at blive opvarmet.

Om en halv milliard år vil havene være varmet så meget op, at de begynder at fordampe, og så har vi balladen.

Når atmosfæren bliver mættet med vanddamp, kan solens stråler splitte vandmolekylerne i ilt og brint, og brinten kan solvinden tage med sig.

På det tidspunkt vil der altså forsvinde mere af atmosfæren, end der gør nu, og med en fundamental ændring i atmosfærens sammensætning kan det være, at Jorden ikke er så rart et sted at leve til den tid.

»Men før det sker, ser jeg ingen grund til, at vi skal være bekymrede,« siger Christoffer Karoff.

Jorden miste atmosfære forsvinde

Grundet Solen er Jordens atmosfære desværre ikke sikret på ubestemt tid. Om en halv milliard år stiger Solens lysstyrke, hvilket opvarmer Jorden, og når det sker, har vi balladen. (Foto: Shutterstock)

Indholdet af CO2 i atmosfæren stiger

Jorden kommer altså, langt ude i fremtiden, til at have en eller anden form for anden type atmosfære, og faktisk er der større 'chancer' for, at Jorden kommer til at ligne Venus, end at den kommer til at ligne Mars.

Og selvom der er lang tid til det spekulative scenarie måske indtræffer, sker der allerede i dag nogle påvirkninger af atmosfæren. 

Indholdet af CO2 i atmosfæren stiger netop nu og er ifølge Tina Christensen steget med omkring 30 procent fra 0,3 promille til 0,4 promille de seneste 100 år.

»Det er den klart største påvirkning af atmosfærens processer, som også er meget større, end hvad solvinden kan gøre af skade ved at fjerne en smule brint,« forklarer hun.

Der er selvfølgelig langt til 96 procent, men jo mere CO2 atmosfæren indeholder, des varmere bliver Jorden, og det kan igen ændre på sammensætningen af atmosfæren.

Mange faktorer spiller ind på atmosfæren

Samtidig spiller eksempelvis geologiske og pladetektoniske kræfter ind på Jordens atmosfære, men disse processer har forskere end ikke det fulde overblik over.

»Der er mange faktorer i spil, som har en indflydelse på den lange bane. Solen, Månen, Jorden, magnetfeltet, solvinden og så videre spiller alle en rolle, som på sigt kan ændre markant på atmosfæren, men på den korte bane ser det hele ret stabilt ud,« siger Christoffer Karoff.

Christoffer Karoff tror heller ikke, at Jorden kommer til at ligne Venus på den lange bane. En meget væsentlig forskel er, at Jorden har pladetektonik, som har en indflydelse på atmosfæren, og det har Venus ikke.

Tak for spørgsmålet!

Vi håber, at Allan har fået et svar, som han kunne bruge til noget, og om ikke andet er blevet en smule beroliget af forskernes svar.

Vi takker i hvert fald for spørgsmålet og kvitterer med en af vores flotte Spørg Videnskaben-T-shirts.

Vi takker også Christoffer Karoff og Tina Christensen for at hjælpe med gode svar.

Du er som altid velkommen til at sende spørgsmål ind til os på sv@videnkab.dk, så skal vi se, om vi kan finde et videnskabeligt svar til dig.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.