Hvorfor spiser hunde og katte græs?
Et levn fra ulvetiden eller en smart parasitmetode? Videnskaben har flere bud.
hunde græs spiser

Mange hundeejere oplever, at deres hunde gnasker græs. Men hvorfor? (Foto: Shutterstock).

Mange hundeejere oplever, at deres hunde gnasker græs. Men hvorfor? (Foto: Shutterstock).

Hvis du ofte går tur med en hund, har du måske tænkt over, hvorfor den spiser græs.

Det har vores læser Mellie Schultz i hvert fald undret sig over. Hendes hund kaster sig nemlig over alt det græs, den kan komme i nærheden af.

»Resultatet er, at ikke-fordøjet græs kommer ud i den anden ende i lange strimler. Vi er nødt til at hjælpe hende af med det, og nogle gange gør det ondt på hende. Spørgsmålet er derfor: Hvorfor spiser hun så meget græs, når hun ikke kan fordøje det?,« skriver hun til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Og Mellie, det, synes vi her på redaktionen, er et rigtig interessant spørgsmål, som vi gerne vil hjælpe dig med at få svar på.

Samtidig vil vi gerne finde ud af, om det også gælder for katte.

Meget almindelig opførsel

Dyrlæge med speciale i intern medicin på Universitetshospitalet for Familiedyr på Københavns Universitet Stinna Nybroe fortæller, at det faktisk er et spørgsmål, hundeejere ofte kommer med.

»Der er mange hunde og katte, der spiser græs. Vi ved mest om det i forbindelse med hunde, så lad os begynde med det,« siger hun til Videnskab.dk. 

Er du mest interesseret i at læse om katte, kan du springe til det svar her. Men tilbage til hundene.

Stinna Nybroe fortæller, at der er blevet udført flere studier, der indikerer, at det er meget almindeligt for hunde at spise græs, men at det er mere uklart, hvorfor de gør det.

»Vi ved ikke 100 procent, hvorfor de gør det. Det mest ligetil svar er, at de simpelthen godt kan lide smagen. Man har observeret, at mange hunde synes, at særligt forårsgræs med topskud er lækkert,« siger Stinna Nybroe.

Sult kan have en effekt

Hun henviser til et studie fra 2007, hvor en gruppe forskere på University of New England i Australien foretog et ’kontrolleret eksperiment’ af hundes græsspisning. Her blev 12 hunde præsenteret for græs tre gange om dagen i seks dage, mens de herudover fik en helt almindelig diæt.

Alle hundene spiste græs, og de var mere tilbøjelige til at gøre det, når de var sultne.

Derfor konkluderer forskerne, at græs kan ses som et supplement til hundens diæt, men de kan ikke forklare, hvorfor de spiser det:

»Vi konkluderer, at græsspisning er en normal og almindelig opførsel, da alle hunde i dette studie var ved godt helbred og spiste græs. Derfor skal græsspisning ikke ses som en problematisk opførsel for de fleste hunde eller ses som et tegn på sygdom,« skriver forskerne i studiet, som du kan læse her.

Godt. Så vi har altså fastslået, at græsspisning er forholdsvis normalt. Men hvorfor gør de det?

Det kan der være flere grunde til, siger Stinna Nybroe.

Fra ulv til hund

Vi ved, at hunden nedstammer fra ulven. Men videnskabsfolkene kan ikke helt blive enige om, hvornår den grå ulv blev til den hund, vi kender i dag. Deres bud lyder på alt mellem for 10.000 år siden og helt tilbage til for 40.000 år siden.

Hvordan skete det? Et bud kan være, at ulvene begyndte at strejfe ved vores forfædres bopladser efter jagtbytte, og at mennesket tog ulveunger til sig for at bruge dem i jagten.

Hvor det skete, er der også uenighed om. En hård kerne mener, at hunden først blev menneskets bedste ven i Mellemøsten, mens en lige så hårdnakket gruppe mener, at hunden stammer fra det østlige Asien. 

I denne artikel på Videnskab.dk kan du læse om, hvordan mennesker i Europa tæmmede ulve allerede for mellem 19.000 og 32.000 år siden.

Kilder: Videnskab.dk, Dyrenes Beskyttelse

Et levn fra ulvetiden eller en smart parasitmetode?

Grundlæggende er der tre teorier i omløb, forklarer hun:

Den første teori går på, at det er et levn fra ulvetiden.

»Man ved, at der i mange gamle ulvekadavere er fundet græs i maven. Måske er det noget, der hørte til hos de vilde dyr – men hvorfor? Det kan have været et supplement til deres diæt. De kan ikke selv nedbryde det, men det er en kilde til fibre.« 

Den anden teori, som Stinna Nybroe tror mindre på, lyder, at græsspisning skulle være en måde at hjælpe hunde af med parasitter på.

»Teorien siger, at græsset kan forme en slags knudret filtertot, som er ufordøjelig og derfor kan komme hele vejen gennem tarmkanalen. Den skulle så kunne gribe fat i nogle parasitter på vejen og trække dem ud. Men det tror jeg ikke så meget på,« siger hun om teorien, som hun griner lidt ad.

Så er der også en tredje teori om, at hunden gør det, fordi den har det dårligt. Teorien går på, at den spiser græs, når den gerne vil kaste op, forklarer hun.

»Men det er heller ikke videnskabeligt bevist, for selvom de fleste hunde spiser græs ugentligt, er det kun – afhængigt af hvor man kigger i videnskaben – mellem 8 og 22 procent, der kaster op, efter at de har gjort det.« 

Hun henviser til et andet studie fra University of California i USA fra 2008, som er baseret på spørgeskemaer med flere end 3.000 hundeejere. 22 procent siger i det studie, at deres hunde ofte brækker sig, efter at de har spist græs.

Alligevel konkluderer forskerne i studiet, som du kan finde her, at indtag af græs normalt ikke er forbundet med mave-tarm-sygdomme, og at det ikke er farligt. Uddybning af dette studie kan ses nederst i artiklen.

I stedet kan det være en adfærd, de har arvet fra deres forfædre, skriver forskerne.

Det tror Stinna Nybroe også mere på, fortæller hun.

Husk, at det ikke er farligt, hvis din hund spiser græs en gang imellem. Men spiser den meget og har det dårligt, bør du søge dyrlæge. (Foto: Shutterstock).

Måske synes de bare, det er lækkert

»Jeg tror, det handler om, at de simpelthen godt kan lide smagen, eller også er der noget medfødt i dem fra ulvetiden, der får dem til at gøre det,« siger hun.

Hun understreger, at det ikke i sig selv er farligt for hunden at spise græs, men hvis man har en hund, der spiser meget græs og kaster op efterfølgende, bør man reagere. 

Hyppig opkast er et problem, som bør tages alvorligt og undersøges. Man skal ikke bare afskrive det som en normal reaktion på græsspisning.

På samme måde siger hun – og det er nok relevant for dig, Mellie – at det for nogle hunde kan være et problem, at græsset sætter sig fast, når det skal ud i den anden ende.

Hvis det sker ofte, skal man enten prøve at begrænse græsspisningen lidt, og ellers bør man søge dyrlæge.

Samtidig skal man være opmærksom på, at græsset kan være behandlet med ukrudtsmiddel eller pesticider, som kan være problematiske for hunden at spise.

»Hvis hunden generelt virker dårlig eller har tendens til at kaste meget op, bør man altid søge dyrlæge, men det gælder, lige meget om den har spist græs eller ej,« siger Stinna Nybroe.

LÆS OGSÅ: Studie: Hunde kopierer ejernes stress-niveau

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Hvad så med katte?

Katte kan også godt finde på at spise græs.

»Der er lidt færre studier om katte, der spiser græs, men det er bestemt et velkendt fænomen. Vi ved ikke så meget om det, men vi bliver ofte spurgt om det,« siger Stinna Nybroe.

Hun forklarer, at man i det amerikanske studie fra 2008 også kiggede på katte. Her bliver det konkluderet, »at plantespisning er mindre almindeligt hos katte end hos hunde«.

Forskerne skriver i studiet:

»Ligesom med hunde virker katte typisk ikke syge, før de spiser planter, og de kaster heller ikke regelmæssigt op bagefter. Vores data peger på, at katte spiser flere planter, som ikke er græs, end hunde.«

Stinna Nybroe forklarer, at katte nogle gange får kattegræs, som de skal spise, og som hjælper på deres passage til hårboller. Det kan måske være grunden til, at katte også spiser græs.

»Men grundlæggende er der ikke et klart svar på det,« siger hun.

Tak for spørgsmålet!

Så Mellie, det kan være, at du skal tage din hund til dyrlægen, hvis græsspisningen skaber store problemer for din hund, men husk at græsset i sig selv er ikke farligt.

Vi håber, du er blevet klogere på dit spørgsmål, og der er en t-shirt på vej til dig som tak for det gode spørgsmål.

Husk, at du kan læse flere spændende spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben. Ligger du selv inde med et godt spørgsmål, er du meget velkommen til at sende det til sv@videnskab.dk.

Why do dogs and cats eat grass? (2008)

I et studie fra 2008 (Hart) med titlen: 'Why do dogs and cats eat grass?' udformede forskere fra amerikanske University of California tre forskellige spørgeskemaer for at finde ud af, hvor mange hunde og katte der spiste græs. 

Først undersøgte de en gruppe af dyrlægestuderende (25 personer), som havde hunde som kæledyr. Alle de studerende sagde, at deres hunde spiste græs jævnligt, men kun otte procent sagde, at deres hund ofte kastede op bagefter. 

Herefter stillede forskerne spørgsmålet til 47 hundeejere, som havde været på dyrehospitalet i Californien i forbindelse med andre ting. I denne gruppe havde 79 procent observeret, at deres hunde havde spist græs. 33 procent svarede på, hvordan hunden havde opført sig før og efter, den havde spist græs. Af disse hundeejere var tegn på ubehag hos hundene unormalt, da det var set hos fire hunde, og opkast skete kun få gange (hos seks hunde). 

Herefter foretog forskerne en tredje spørgeskemaundersøgelse, hvor flere end 3.000 hundeejere svarede via internettet. Den undersøgelse viste:

  • 60 procent af respondenterne svarede, at deres hund spiste planter hver dag eller hver uge.
  • Otte procent af respondenterne svarede, at deres hunde ofte viste tegn på ubehag, før de spiste planter. 
  • 22 procent sagde, at deres hunde ofte brækkede sig, efter at de havde spist planter. 
  • Af den plante-ædende population var yngre hunde mere tilbøjelige til at spise planter end ældre hunde, og de unge hunde var også mindre tilbøjelige til at virke syge før eller brække sig bagefter. 

Forskerne spurgte også til hundenes diæter. I deres studie var der: 'ingen indikation af, at hunde, der primært fik rester eller rå fødevarer som mad, var mere tilbøjelige til at spise græs end resten.'

Der var heller ikke nogen indikationer af, at de hunde, der fik færre fibre i kosten, var mere tilbøjelige til at spise planter end dem, der fik en mere fiberholdig kost. 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk