Hvorfor skifter bladene farve om efteråret?
Det er et flot syn her om efteråret, når mange træer for en stund fremviser et veritabelt farveshow af gule, brune og rødlige nuancer. Men hvad er det, der sker, når de ellers grønne blade pludselig skifter farve til gul eller rød?
hvorfor skifter bladene farve om efteråret

På den nordlige halvkugle varer efteråret fra september til november måned. Her ses et smukt træ på Vestre Kirkegård i København. (Foto: Videnskab.dk)

På den nordlige halvkugle varer efteråret fra september til november måned. Her ses et smukt træ på Vestre Kirkegård i København. (Foto: Videnskab.dk)

Den er sikker, hver gang efteråret melder sig: Videnskab.dk’s populære brevkasse Spørg Videnskaben får spørgsmålet ’Hvorfor skifter bladene farve?’.

Derfor har en af vores faste forsker-skribenter lavet et indlæg om det store farvecirkus.

Den gængse eller funktionelle forklaring er, at det bare er en bivirkning af den naturlige aldringsproces i bladene, når træet, på grund af faldende temperaturer og mindre sollys, lukker ned for fotosyntesen om efteråret.

Mængden af klorofyl (som giver den grønne farve) forsvinder gradvist, og de tilbageværende pigmentstoffer som carotenoider og anthocyanider bevirker, at bladene skifter til mere gullige og rødlige nuancer.

Spørg Videnskaben Classic

Fra tid til anden hiver vi en sjov artikel frem fra vores bugnende Spørg Videnskaben-arkiv.

Denne artikel blev oprindeligt bragt på Videnskab.dk 3. november 2011.

Et signal om modstandsdygtighed

En mulig fordel ved disse pigmentstoffer er, at de kan beskytte bladene mod skadelig stråling fra Solen, og hjælpe med til at optagelsen af de tilbageværende næringsstoffer i bladene forløber mere effektivt.

Men helt så simpelt er det måske ikke. En interessant teori blev i starten af årtusindet fremsat af den berømte, men nu afdøde evolutionsbiolog William D. Hamilton.

Co-evolutions-teorien går i al sin enkelthed ud på at forklare bladenes efterårsfarver som et signal til skadedyr, måske specielt de bladlus som netop søger nye værter at bosætte sig på om efteråret, om at træet er sundt og rask og vil være istand til at forsvare sig selv ved produktion af forskellige forsvarsstoffer.

Store halefjer signalerer gode gener

Hypotesen læner sig til en hvis grad op ad den israelske evolutionsbiolog Amotz Zahavis' generelle handikap-teori: 

Den siger, at grunden til, at eksempelvis påfuglehannen har udviklet så store halefjer, er, at det er et signal til hunnerne om, at han er sund og rask og vil være et godt valg som partner og fader til deres afkom.

Logikken er, at fordi han kan bære rundt på så stort et handikap, som de enorme halefjer i mange henseender er, og stadig finde føde og fungere, må påfuglehannen med de største halefjer have de bedste gener.

påfugl handikap halefjer overlevelse

Teorien om, at træernes blade skifter farve for at vise modstandsdygtighed, kan sammenlignes med påfuglehannen med de største og flotteste halefjer - det er umiddelbart en ulempe for ham at bære rundt på, men hvis han kan det, må han samtidig være levedygtig. (Foto. Shutterstock)

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra Lundbeckfonden. Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af Lundbeckfonden. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.  

Plagede træer har stærkere farver

Men tilbage til de efterårsfarvede blade.

Hvis kraftige farver er et signal til potentielle skadedyr, så burde farverne variere fra træ til træ og være kraftigere, hvis træet er mere udsat for skadedyr.

Og det er præcis, hvad Hamilton og en af hans daværende studerende, Sam P. Brown, fandt ved at studere, hvad der stod om 262 forskellige træarter i helt almindelige felthåndbøger. De træarter, som var plaget af flere forskellige arter af skadelige bladlus, havde også stærkere efterårsfarver.

Siden teorien først blev fremsat, har der været flere studier, der har forsøgt at teste dens forudsigelser. På nuværende tidspunkt er det mit indtryk, at co-evolutions-teorien ikke direkte er blevet modbevidst, men at en klar årsagssammenhæng samtidig heller ikke er blevet etableret.

Men at bladenes efterårsfarver måske ikke bare er en bivirkning af, at træerne gør sig klar til vinteren, men et direkte signal til bladlus om at holde sig væk, er let at forestille sig, når skoven bliver brun, rød og gul her i efteråret.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk