Hvorfor har min høne lagt et æg i et æg?
Vores læsere har fundet et helt æg indeni et æg! Hvad er forklaringen?
æg indeni æg dobbelt skal

Babushka! Der var dobbelt gevinst for Bente og Jørgen fra Fejø, da de skulle slå et kolossalt stort æg ud. (Foto: Bente Bruun Nielsen og Jørgen Bruun Nielsen)

Babushka! Der var dobbelt gevinst for Bente og Jørgen fra Fejø, da de skulle slå et kolossalt stort æg ud. (Foto: Bente Bruun Nielsen og Jørgen Bruun Nielsen)

Vi har fået en mail fra Bente Bruun Nielsen fra Fejø og hendes mand, Jørgen Bruun Nielsen, der fortæller, at en en af deres høner har lagt et gigantisk æg, der vejede 172 gram. 

»Vi regnede med, at det indeholdt to æggeblommer, men da ægget blev slået ud, var der, foruden blomme og hvide, et helt færdigt æg i normal størrelse indeni,« fortæller parret om overraskelsen. 

»Vi har set tusinder af æg gennem tiden, men aldrig set sådant fænomen. Kan Videnskab.dk forklare, hvad det skyldes, og hvor ofte det forekommer?« spørger de.

Og svaret er, at det kan videnskaben naturligvis. 

Spørg Videnskaben har undersøgt mysteriet, som vi har døbt æg-ception.

Det er set før

Først og fremmest er æg-i-æg-fænomenet set før, viser det sig. 

Desværre. Det ville ellers have været lidt af et guldæg, hvis Bente og Jørgen havde været de første nogensinde til at opleve mysteriet.  

Faktisk faldt Spørg Videnskaben allerede over fænomenet efter en hurtig søgning, der ledte os til denne video, hvor en britisk mand deler sin begejstring og forundring over samme æg-ceptionelle fund som Bente og Jørgens.

Sean Wilson, der har lagt videoen her op på YouTube, har oplevet det samme som Bente og Jørgen. (Video: Youtube)

Æg i æg er sjældne

Men hvad er forklaringen på æg-i-æg-fænomenet?

For at få svar, har Spørg Videnskab kontaktet Marianne Hammershøj, lektor ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, og Jens Peter Christensen, professor ved Institut for Veterinær- og Husdyrsvidenskab på Københavns Universitet.

Begge fortæller os, at de også har hørt om æg-ceptions.

De har desværre ikke tal på, hvor ofte det sker, men Marianne Hammershøj fortæller, at det i hvert fald hører til sjældenhederne. 

Hønen blev måske forstyrret

Marianne Hammershøj forklarer, at der er tale om en 'fejl' i biologien hos den høne, der har lagt ægget.

En fejl, der især kan forekomme, »hvis hønen bliver forstyrret i sin æglægningsproces.«

»Hvis hønen i naturen oplever en situation, hvor det ikke er optimalt tidspunkt til at lægge det æg, som egentlig er færdigdannet, måske på grund af fare for rovdyr eller andet, så kan hønen rent faktisk holde ægget tilbage,« fortæller Marianne Hammershøj. 

æg indeni æg dobbelt skal

Bente og Jørgens æg (billedet) på 172 gram. Til sammenligning blev verdens tungeste hønseæg lagt i New Jersey i 1956 og vejede 454 gram ifølge Guiness Rekordbog. Også dette æg havde et ekstra æg indeni. (Foto: Bente Bruun Nielsen og Jørgen Bruun Nielsen)

Hønen skubber ægget tilbage

Og hvordan holder man som høne så lige et æg tilbage?

»Det er faktisk ikke så indviklet,« fortæller Jens Peter Christensen. 

»Det handler om, at et færdigt æg ikke lægges, når det er klart, og der kan ske en antiperistaltisk bevægelse (det omvendte af en peristaltisk bevægelse, som er betegnelsen for tarmekanalens ringformede musklers ormeagtige bevægelse, når det skubber noget ud af tarmene, red.) i æggelederen, hvorved det føres tilbage i denne,« forklarer Jens Peter Christensen. 

Med andre ord skubber hønen ægget tilbage i æggelederen.

»Et nyt æg er så ved at dannes imens og danner hvide om den nye blomme og det gamle æg, som skulle være lagt - og voila,« forklarer Jens Peter Christensen. 

Tak for spørgsmålet

Det var altså løsningen på Bente og Jørgens æg-ception-gåde.

Men det var jo ægge lige til at vide, så vi takker for spørgsmålet, der har gjort os allesammen lidt klogere.

Spørg Videnskaben sender to T-shirts mod Fejø, som Bente og Jørgen kan have på, mens de passer hønsehuset.

Ligger du selv inde med et spørgsmål eller en generel undren, kan du sende den til sv@videnskab.dk.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.