Hvorfor dufter vasketøj så godt, når det har hængt til tørre udenfor?
Vasketøj, der har hængt til tørre ude, dufter meget bedre end det, der er tørret inden døre. Hvad skyldes det, spørger flere læsere.
Hvorfor dufter vasketøj godt, når det har hængt til tørre udenfor naturen sollys UV-stråler vand fordampe ozon

Udendørs luft er fuld af pollen, skimmelsvampe, støv og andre luftbårne partikler. Hvis man er i et tæt skovområde, vil tøj tørret udenfor opfange pollen og andre duftende elementer, når de blæser rundt i vinden. (Foto: Shutterstock)

Udendørs luft er fuld af pollen, skimmelsvampe, støv og andre luftbårne partikler. Hvis man er i et tæt skovområde, vil tøj tørret udenfor opfange pollen og andre duftende elementer, når de blæser rundt i vinden. (Foto: Shutterstock)

»Ahhhhhh!«

En dyb indsnusning i et pudevår eller en T-shirt, der lige er blevet pillet ned fra tørresnoren i haven, kan gøre de fleste mennesker salige og glade. Den friske luft giver nemlig tøjet en helt speciel og herlig duft.

Men hvad er det egentlig er, der får tøjet til at dufte så dejligt, spørger flere af vores læsere.

»Jeg vasker mit tøj med vaskepulver uden parfume, og jeg bruger ikke skyllemiddel. Så hænger jeg det til tørre ude på tørrepladsen, og når det er tørt og kommer ind, dufter det herligt. Hænger jeg det til tørre indendørs, dufter det overhovedet ikke. Hvad er det i luften udenfor, der får vasketøjet til at dufte så vildt godt?« vil Henrik Olsen gerne vide.

En anden læser, Carsten Langkjær, spæder til:

»Når vasketøj har hængt til tørre i luften udendørs, får det en helt speciel, endda kraftig, duft af 'ren luft'. Men luften uden for dufter ikke i sig selv på den måde, så hvad er det lige, der giver vasketøjet denne duft, som holder flere timer, efter at tøjet er bragt indendørs?«

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Pollen og partikler i luften sætter sig i tøjet

Spørg Videnskaben griber knoglen og ringer til Kemisk Institut på Københavns Universitet. Her sidder faktisk en hel del forskere, der kan fortælle, hvad frisk luft er, og hvordan duften kan sætte sig i vasketøjet.

En af dem er lektor Theis Sølling, der forsker i fysisk organisk kemi og spektroskopi.

»Det er et klassisk spørgsmål. Jeg tror, den primære forklaring har noget med pollen at gøre,« siger han.

Luften udenfor er fuld af pollen, skimmelsvampe, støv og andre luftbårne partikler. Hvis man er i et tæt skovområde, vil tøj tørret uden for opfange pollen og andre velduftende partikler, når de blæser rundt i vinden.

Nåletræer godt, kvægfarm skidt

En anden forsker fra instituttet, lektor emeritus Carsten Christophersen, uddyber, at grønne planter - især nåletræer - udsender nogle velduftende molekyler, såkaldte ’terpener’, som kan sætte sig i tøjet.

»Terpener lugter som regel frisk og godt. Og hvis man tørrer tøj, hvor der er mange af dem, lugter tøjet med garanti godt bagefter,« oplyser han.

Det omgivende miljø kan omvendt også være skyld i, at tøjet opfanger mindre attraktive lugte, bemærker Theis Sølling.

»Hvis du befinder dig i en ørken, vil tøjet indfange støv og ikke lugte så godt. Og hvis du er på en kvægfarm, vil tøjet indfange andre ting, som nok vil gøre dig ked af, at du valgte at tørre det udenfor.«

Grønne planter - især nåletræer - udsender nogle velduftende molekyler, såkaldte ’terpener’, som kan sætte sig i tøjet og få det til at dufte frisk. Omvendt kan tøjet opfange knap så gode lugte, hvis man f.eks. hænger det ud i nærheden af en kvægfarm. (Foto: Colourbox)

UV-stråling fjerner måske dårlige lugte

UV-strålerne i sollyset kan ifølge Theis Sølling være en anden teoretisk forklaring på, hvorfor tøj, der bliver tørret udenfor, dufter bedre end tøj tørret inden døre.

»UV-strålerne kan i princippet sterilisere tekstilerne, hvilket hjælper med til at fjerne lugten fra f.eks. svamp, skimmel og andre mikroorganismer, der findes i tøjet,« foreslår han.

Men nu begynder forskerne at være uenige. Theis Søllings teori om UV-strålerne finder Ole John Nielsen, professor på Kemisk Institut, Atmosfærisk, fysisk og organisk kemi (APOC) på Københavns Universitet, mindre sandsynlig.

»Jeg tror ikke, der er intensitet nok i UV-strålerne til det – og vasketøj, der hænger i skyggen, har samme dejlige lugt, som hvis det har hængt i sollys,« argumenterer han.

Duften kan skyldes reaktioner med ozon

Ole John Nielsen mener i stedet, at den herlige duft af lufttørret tøj hænger sammen med ozon. Faktisk ligger duften i vasketøjet tæt op af, hvordan ozon lugter, oplyser han.

Det er dog ikke ozon i sig selv, der giver den friske duft. Duften kan opstå, når ozon i udeluften reagerer med rester af vaskepulver i vasketøjet.

Derved udskilles nedbrydningsprodukter i form af stofferne acrolein og beslægtede stoffer som methylvinylketon og methacrolein – stoffer, som har en duft, der minder om ozon.

»Når vasketøj, der har hængt til tørre indenfor, ikke dufter på samme måde, skyldes det, at ozon ikke findes i samme tilstrækkelige koncentration indendørs,« forklarer han.

Hvorfor dufter vasketøj godt, når det har hængt til tørre udenfor naturen sollys UV-stråler vand fordampe ozon

Den herlige duft af lufttørret tøj opstår måske, når ozon i udeluften reagerer med rester af vaskepulver i vasketøjet. (Foto: Shutterstock)

Luften i sig selv kan også afgive duft

Ole John Nielsen giver endnu en mulig forklaring på den dejlige duft.

Han henviser til en artikel i tidsskriftet Nature fra 1974. Her beskriver de britiske videnskabsmænd Lovelock og Penkett, at andre kemiske forbindelser, kaldet ’PAN’ og ’PPN’, der findes naturligt i frisk luft, også afgiver en duft, der minder om lufttørret vasketøj.

»Så måske er der mere end én forklaring på, hvad der påvirker duften i vasketøj,« siger han.

Duften kan skyldes fordampningsproces

Noget tyder på, at der er rigtig mange forklaringer på den gode duft i vasketøjet. Netop som Spørg Videnskaben troede, at de mulige teorier bag den dejlige duft var afdækket, kommer endnu en forsker på banen, nemlig lektor Matthew Johnson, der også arbejder på Kemisk Institut på Københavns Universitet.

Matthew Johnson er enig med Ole John Nielsen i, at vasketøjets duft kan skyldes kemiske reaktioner mellem ozon og rester i vaskepulveret. Personligt hælder han dog mere til tanken, at vasketøjets duft kan skyldes nogle processer, der opstår, når vandet fordamper fra overfladen af tekstilernes fibre.

»Det er en populær myte, at luftarten ozon i sig selv skulle afgive duft i vasketøjet, men det kan ikke være tilfældet. Blandt andet fordi ozon har en begrænset levetid i overflader som f.eks. tøj, hvor det højst kan overleve i ti minutter, før det henfalder. Og det modsvarer jo, at den vidunderlige duft kan sidde i tøjet i mindst en hel dag,« forklarer han.

Det er et godt spørgsmål, som jeg selv har tænkt over mange gange i årenes løb, og fænomenet har været genstand for mange analyser over frokostbordet.

Matthew Johnson, lektor på Kemisk Institut, KU

Fordampningsproces gør vanddråberne 'elektriske' 

»Det er selvfølgelig kun en teori, men mit bedste bud er, at fordampningsprocessen danner statisk elektricitet på overfladen af tøjet. Den statiske elektricitet skaber så nogle kemiske forbindelser, der får tøjet til at dufte frisk.«

Tanken er, at når vandet fordamper fra tøjets overflade, dannes en masse små, elektrisk ladede vanddråber, på samme måde som i skyer under tordenvejr.

De elektrisk ladede vanddråber danner radikaler, som kan nedbryde de organiske molekyler, der findes i tøjet – f.eks. i cellulosen i bomuld eller i farverne på tøjet.

Under nedbrydningen skabes nogle særlige kemiske forbindelser, der dufter frisk – bl.a. aldehyder.

Hvorfor dufter vasketøj godt, når det har hængt til tørre udenfor naturen sollys UV-stråler vand fordampe ozon

Hyl! Tøjet dufter slet ikke ligeså godt, når det har hængt indenfor. Måske, fordi vandet fordamper hurtigere udendørs på grund af sollys og vind og måske også UV-strålerne. (Foto: Shutterstock)

Mekanismen opstår kun ved tørring i det fri

Ifølge Matthew Johnson kan det være det, der gør, at tøjet kommer til at dufte stærkere, og at duften kun opstår, når tøjet bliver hængt op uden for i den friske luft.

Vandet fordamper nemlig hurtigere udendørs på grund af sollys og vind. Den hurtigere fordampning giver en større statisk ladning på overfladen af tøjet, hvilket igen øger dannelsen af radikaler og dermed forstærker nedbrydningsmekanismen.

»Man kan faktisk godt forestille sig, at UV-strålerne også vil hjælpe i den forbindelse, fordi de medvirker yderligere til at nedbryde molekyler i tøjet,« slutter han.

Med endnu en forklaring, som strider lidt mod de andre, siger Spørg Videnskaben tak til forskerne for de mange svar. En tak skal også lyde til vores mange nysgerrige læsere – vi sender jer alle en Videnskab.dk-T-shirt, som I fluks kan hænge ud at flagre i vinden.

Går du selv og undrer dig over noget, så husk, at du kan sende dit spørgsmål til sv@videnskab.dk.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk