Studie: Hvis du hader andres kropslugte, er du sandsynligvis højreorienteret
Kilde: 
01 marts 2018

Synes du personen ved siden af dig i bussen lugter klamt, er din kollegas udslæt på armen bare mega 'nasty', så er skyldes det måske, at du er totalt højreorienteret.

Vent… hvad?

Ovenstående er det noget overraskende budskab bag et studie, der mener at have fundet en sammenhæng mellem autoritære holdninger og en biologisk drift til at undgå bakterier fra mennesker, skriver theguardian.com.

»Vi mener, at autoritære holdninger kan, i hvert fald delvist, være fæstnet i biologi,« fortæller en af forskerne bag studiet, Dr. Jonas Olofsson, lektor i psykologi ved Stockholm Universitet, til theguardian.com.

Jonas Olofsson og hans kollegaer har haft i alt 750 testpersoner gennem en række spørgeskemaer, der bad folk om at forholde sig til politiske såvel som mere biologiske påstande.

For eksempel blev der spurgt ind til:

  • Hvor enig man er i, at 'vores land har brug for en stærk og magtfuld leder, der kan nedbryde de radikale og amoralske strømninger i samfundet i dag.'

  • Om man sympatiserer mest med Donald Trump eller Hillary Clinton.

  • Hvordan man har det med, at sidde ved siden af en, der har røde mærker på armen.

Resultaterne viste, at folk, der politisk set var mere højreorienterede og meget autoritetstro, også havde en tendens til for eksempel at føle sig frastødt af andres kropslugt, fortæller Jonas Olofsson til theguardian.com, hvor han også understreger, at »resultaterne er subtile,« og at man derfor skal være forbeholden.

Ikke desto mindre kalder Roger Giner-Sorolla, professor i social psykologi ved the University of Kent, der ikke har været involveret i studiet, studiets fokus på kropslugt og hygiejne for interessant.

Hun påpeger desuden over for theguardian.com, at tidligere studier har vist, at folk, der nemt føler afsky ved andres fysik, også er mere intolerante over for grupper af lav social status.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Royal Society Open Science.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.